Grill - temat specjalny

Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Przepis Pana Witolda S. z Katowic:


Potrzebne będą:

Makaron Barilla Spaghetti - paczka
Mięso mielone z indyka - 400 g
Passata pomidorowa - 300 ml
1 świeży pomidor
1 papryka czerwona
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
Papryka słodka w proszku
Papryka ostra w proszku
Oliwa z oliwek
Przyprawa do mięsa mielonego


Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek. Czekamy aż się zagotuje.

W międzyczasie kroimy pomidora i paprykę w małe paski (wyjmujemy szypułki) i podsmażamy na oliwie. W czasie podsmażania przygotowujemy sos. Do dużej misy wlewamy passatę, dodajemy przyprawy (ilość wedle uznania - warto sprawdzać po dodaniu każdej) - bazylię, oregano, paprykę słodką, sól, pieprz i paprykę ostrą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podsmażone warzywa (warunkiem jest uzyskanie miękkiej skórki papryki) dorzucamy do przygotowanej passaty. Całość mieszamy.

Na niewielkiej ilości oliwy smażymy mięso mielone, dodając sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego.

W czasie smażenia powinna się gotować woda na makaron. Wrzucamy spaghetti Barilla i czekamy, aż się ugotuje. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do usmażonego mięsa. Całość należy dokładnie wymieszać.

Ostatnim krokiem jest dolanie sosu. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut na ogniu. Gotowe danie warto udekorować np. pietruszką (swojsko) lub rukolą (włosko). Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Julianny B. z Lublina, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 251

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 67

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2