Grill - temat specjalny

Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Przepis Pana Józefa P. z Bydgoszczy


Potrzebne będą:

- makaron Barilla Spaghetti nr. 5,
- 400 g mielonej wołowiny,
- 150 g niewędzonego boczku,
- oliwa,
- 3 gałązki selera naciowego,
- 3 świeże pomidory,
- 2 kieliszki wytrawnego czerwonego włoskiego wina,
- 1 szklanka bulionu wołowego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duża cebula,
- 2 marchwie,
- 5 ząbków czosnku,
- tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sekretem dobrego spaghetti jest oczywiście... wino. Zatem na początek otwieram butelkę czerwonego wytrawnego włoskiego wina. Po lekkiej degustacji zabieram się do pracy. W drobną kostkę kroję cebulę oraz czosnek. Seler naciowy kroję w cienkie paski, a marchew ścieram na tarce. Dodaje ona słodkości oraz zapewnia odpowiednią gęstość. Do dużego garnka wlewam 4 łyżki oliwy i gdy jest gorąca wrzucam do niej cebulę. Szklę ją na mniejszym ogniu kilka minut, następnie wrzucam posiekany czosnek. Po 30 sekundach w garnku lądują seler oraz marchew. Zwiększam ogień i podsmażam ok. 5 minut. Następnie wyjmuję wszystko na talerz. Do garnka ponownie wlewam 1 łyżkę oliwy i wrzucam na rozgrzany tłuszcz posiekany w kostkę boczek. Podsmażam całość, aż tłuszcz się równomiernie wytopi. Następnie wyjmuję boczek na talerz z warzywami, dokładnie go odsączam. Na pozostałym w garnku tłuszczu z wytopienia boczku przesmażam mieloną wołowinę. Musi mieć ona temperaturę pokojową, wtedy pięknie się rumieni. Do zrumienionego mięsa wlewam 2 kieliszki wina. Po odparowaniu alkoholu ponownie wrzucam do garnka warzywa oraz boczek. Całość zalewam bulionem oraz całymi pomidorami. Na wolnym ogniu duszę ok. 3-4 h. W drugiej godzinie duszenia dodaję szklankę mleka oraz doprawiam tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieram przez ręce. Gdy sos jest już gęsty pod sam koniec wszystko dosalam i dopieprzam.

Podaję z ugotowanym al dente spaghetti Barilla.
Smacznego!!!

1 2 3 4 5
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z ogórka

Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...

Odsłon: 17423

15 min
16
15 min
7
Przekąski Babeczki szpinakowe

Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...

Odsłon: 68

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...

Odsłon: 4527

15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

12
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2