Grill - temat specjalny

Wyłoniliśmy laureatów IV tygodnia konkursu!

Czwarty tydzień konkursu za nami! Przedstawiamy przepisy szczęśliwych zwycięzców.

Przepis Pani Lidii J. ze Środy - Śląskiej

Potrzebne będą:

200g makaronu Penne Rigate Barilla
100 g pomidorków koktajlowych
1 mozarella
Pesto:
1 pęczek listków bazylii
2 łyżki parmezanu
3 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzeszki piniowe prażymy na gorącej patelni. Następnie przekładamy je do blendera wraz z listkami bazylii, sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i parmezanem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy aldente w osolonej wodzie makaron Penne Rigate Barilla. Ugotowany makaron łączymy z sosem pesto i przekładamy go do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i mozarellę. Tak przygotowany makaron zapiekamy ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podajemy gorący dekorując koperkiem. Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Doroty D. z Piaseczna, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52
15 min
53

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1