Krewetki – królewskie stworzenia

Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem?

Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w tempurze albo dodatek do kanapek. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Są gotowe już po kilku minutach obróbki cieplnej. Wspaniale smakują smażone, pieczone i grillowane. Nie trzeba łączyć ich z wieloma składnikami, by otrzymać wyśmienite danie. Wystarczy usmażyć je na maśle z dodatkiem czosnku i natki pietruszki, aby cieszyć się prostą, a zarazem wykwintną przystawką (koniecznie popitą białym wytrawnym winem!). Warto dorzucać je do zup z dodatkiem ryb lub innych owoców morza. Podawane z dipami będą też wspaniałą przekąską na zimno. Jeżeli kupujemy świeże krewetki w całości, musimy odpowiednio je obrać, czyli pozbawić pancerzyka i układu trawiennego. Co ciekawe, na skorupkach obranych krewetek możemy ugotować wywar, który stanie się doskonałą bazą do orientalnych zup, sosów oraz dań z owoców morza. Krewetki możemy także kupić mrożone w pancerzykach lub bez. Nie rozmrażajmy ich w temperaturze pokojowej, tylko w zimnej wodzie, lub od razu ugotujmy, np. umieszczając zamrożone skorupiaki na sicie położonym nad garnkiem z gotującą się wodą. Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 gatunków tych skorupiaków. W Polsce najpopularniejsze są krewetki północne (małe, o różowym kolorze), królewskie (bardzo duże) i tygrysie (nieco mniejsze). Świeże krewetki możemy trzymać w lodówce do 2 dni, jednak lepiej kupić je tuż przed przyrządzeniem. Wybierając je, zwróćmy uwagę na to, czy na pancerzyku nie mają czarnych przebarwień. Skorupki nie powinny być żółte ani chropowate. Bardzo istotny jest również ich zapach - jeśli jest intensywny i nieprzyjemny, nie powinniśmy ich kupować. Pamiętajmy, że krewetki są silnymi alergenami, należy zatem z rozwagą podawać je dzieciom.

 

Tekst pochodzi z Magazynu PYSZNE nr 6/2016

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 315

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 112

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 172

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 598

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4