I jak tu nie jeść! 63 przepisy na pyszne i zdrowe dania

W I jak tu nie jeść! Beata Sadowska udowadnia, że nawet niezwykle zapracowane i zabiegane kobiety, młode mamy, mogą jeść zdrowo i pysznie.

SZAŁOWY (SZAŁWIOWY) BUDYŃ


S K Ł A D N I K I (2 osoby)

  • 1/2 szklanki chia (szałwii hiszpańskiej)
  • szklanka mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 duże mango (2 małe)
  • kilka jagód/jeżyn/malin (do wyboru)

 

Nasiona chia mieszamy z mlekiem migdałowym, kokosowym i miodem. Zostawiamy na 2 godziny w lodówce (najlepiej zostawić tam na noc). Nasiona zwiększą swoją objętość minimum dwukrotnie. Warto o tym pamiętać, wybierając naczynie.Mango miksujemy na purée.
Do miseczki wkładamy warstwami: budyń z chia, łyżeczkę syropu klonowego, purée z mango i świeże owoce.

 

BEZGLUTENOWY CHLEB BANANOWY

S K Ł A D N I K I (1 bochenek)

300 g dojrzałych, rozgniecionych bananów (3-4 sztuki)
200 g mieszanki zmielonych orzechów (ja użyłam brazylijskich) i migdałów
garść nerkowców
garść daktyli
1/5 szklanki nasion chia
2 stołowe łyżki mieszanki miodu i syropu klonowego
3 jaja
1/5 szklanki oleju orzechowego (jeśli nie macie, znakomicie
sprawdzi się też oliwa z oliwek)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. W misce rozgnieść banany, dodać do nich jaja, olej, miód z syropem klonowym, cynamon, sodę, sok z cytryny, zmielone orzechy i migdały oraz nasiona chia.Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie zblendować. Dorzucić nerkowce i daktyle. Ponownie wymieszać.Keksówkę wysmarować resztką oleju orzechowego (albo rozpuszczonym olejem kokosowym). Można też obsypać mączką z migdałów lub wysmarować masą z orzechów brazylijskich (są bardzo tłuste, więc trudno mówić tu o mączce). Wyłożyć ciasto do formy i piec przez około 50 minut. Na 5-8 minut przed końcem pieczenia wyłożyć wierzch ciasta plastrami banana, kilkoma daktylami i nerkowcami. Chleb można jeść z miodem lub konfiturą, ale moim zdaniem jest tak pyszny, że najlepiej smakuje solo.

 

Źródło: Informacja prasowa

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
11
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 116

15 min
7
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3