Każdy kęs ma znaczenie. Dieta doktor Grace

O tym, że dobrze dobrana i odpowiednio zbilansowana dieta potrafi dosłownie zdziałać cuda przekonał się nie jeden z nas.

Zdrowa dieta nie tylko pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie, ale często stanowi integralną część terapii i leczenia chorób.

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się Dieta DGD (Dr Grace Diet), opracowana przez dr Grażynę Pająk, uznanego biologa, dietetyka, endokrynologa i naturoterapeutę. Grażyna Pająk poprzez swój autorski program żywienia w terapii antynowotworowej i chorobach immunologicznych pomogła dziesiątkom chorych powrócić do pełni sił.

Dieta dr Grace eliminuje z organizmu toksyny, reguluje jego pracę i pomaga w walce z nowotworami. Polega ona na pełnym przyswajaniu wartości odżywczych z pożywienia i całkowitej eliminacji toksyn. Działa odkwaszająco, oczyszczająco i regenerująco. Dzięki niej organizm powraca do harmonijnej i prawidłowej pracy.

Zasady swojej diety oraz gotowe przepisy do zastosowania w kuchni dr Grażyna Pająk zawarła w swojej książce „Każdy kęs ma znaczenie". 3 kwietnia br ukazało się rozszerzone wydanie tego bestsellerowego poradnika, wzbogacone o nowe rozdziały i przepisy.

Poniżej znajdziecie przepis z książki „Każdy kęs ma znaczenie" Grażyny Pająk.

Chlebek jabłkowo-marchewkowy

3 duże wiejskie jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
½ szklanki mąki (do wyboru np. gryczana lub ryżowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów i glutenu)
¼ łyżeczki soli
1 marchewka
1 duże winne jabłko
mąka migdałowa do posypania blaszki

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka zmiksować z masłem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy resztę składników. Ciasto zmiksować, tak aby nie było grudek, wlać je do blaszki (30 cm), natłuszczonej i posypanej mąką migdałową. Piec 45 min w 175°C.

Autor: Grażyna Pająk

Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 29

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3