Smak chili, smak życia

Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata.

Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia...

Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem.

Bestseller New York Timesa, jedna z najlepszych powieści amerykańskich roku 2015.

„Czuła opowieść o dojrzewaniu, w odpowiednich proporcjach łącząca patos i humor". WASHINGTON POST

„Ta barwna opowieść z rozbudowanymi postaciami sprawia, że czytelnik przewraca strony zbyt szybko, by sobie uświadomić, jak genialna jest ich zawartość. NEW YORK TIMES

„Mądra, dowcipna opowieść o asymilacji imigrantów przepełniona umiłowaniem kuchni (...) Bawi do łez! GUARDIAN

„Cudowna powieść łącząca ogromne wzruszenie z komiczną satyrą, zwłaszcza kiedy dotyka kulinarnego snobizmu. Czytajcie, czytajcie! DAILY MAIL

„Stradal stworzył dzieło oryginalne, emocjonujące i pyszne". SUNDAY MIRROR

J. Ryan Stradal prowadzi dział beletrystyki w magazynie „The Nervous Breakdown" i jest specjalistą od pozyskiwania tytułów w wydawnictwie Unnamed Press. Urodził się i wychował w Minnesocie. Obecnie mieszka w Los Angeles. Pisze kolejną książkę.

Data publikacji: 14 września 2016

Cena: 36,90 zł
ISBN: 978-83-8074-024-2
Format: 130 x 205 mm
Liczba stron: 344
Oprawa: broszurowa ze skrzydełkami
Gatunek: literatura współczesna obyczajowa

Źródło: Informacja prasowa

Książka wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 327

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 116

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 174

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 607

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4