Jedz ten ser i zrzuć oponkę z brzucha. Te sery są najzdrowsze!

Wiele osób, które przechodzą na dietę, wyklucza z niej sery. To błąd, nabiał, o ile twój organizm dobrze go toleruje, może być pomocny w odchudzaniu. Stanowi dobre źródło białka oraz zawiera wiele witamin i minerałów. Sprawdź, jakie sery warto jeść, aby zrzucić oponkę z brzucha.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Białe, żółte, pleśniowe... Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub sałatek. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie bez nich codziennych posiłków. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie sery lądują na twoim talerzu. Niektóre z nich mogą sprzyjać odchudzaniu, pomóc ci zrzucić oponkę z brzucha oraz pozytywnie wpływać na twoje zdrowie. Jakie ser powinniśmy na stałe włączyć do naszego jadłospisu?

Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Ser feta na oponkę na brzuchu

Oczywiście należy pamiętać, że każdy produkt jedzony w nadmiarze tuczy. Tyczy się to również serów, które potrafią zawierać sporo kalorii. Co ciekawe okazuje się jednak, że obecny w serze feta kwas linolowy może przyczyniać się do zmniejszenia masy ciała. Sprężony kwas linolowy należy do kwasów tłuszczowych omega. Posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm, m.in.: działa antynowotworowo, zapobiega miażdżycy, wspiera odporność organizmu, a co najciekawsze pomaga spalić tkankę tłuszczową

Tradycyjny ser feta, który znamy z wycieczek do Grecji, wytarzany jest z mleka owczego lub połączenia mleka koziego z owczym. Jedzony w umiarze przyśpieszy tw

Serek wiejski, doskonałe źródło białka 

Każda osoba, która chociaż raz przeglądała jadłospisy polecane przez dietetyków, z pewnością wie, że serek wiejski pojawia się w nich wyjątkowo często. Nie jest to przypadek, gdyż produkt ten jest wyjątkowo zdrowy. Jest to bardzo smaczne źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a po jego zjedzeniu bardzo długo czujemy się najedzeni. Z tego powodu poleca się go również sportowcom.

Babciny twaróg na odchudzanie 

Chyba każdy w dzieciństwie chociaż raz był zachęcany przez mamę lub babcię do jedzenia twarogu. Klasyczny biały ser sam w sobie może nie należy do najpyszniejszych propozycji, ale z pewnością warto jeść go na diecie. Odpowiednio przyrządzony na pewno będzie ci smakować. Świetną śniadaniową propozycją będzie twaróg chudy podany z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem oraz ciemnym pieczywem. Oczywiście nie możesz zapomnieć o soli i pieprzu! Takie śniadanie dostarczy ci sporą ilość białka, co więcej na długo cię nasyci, a jednocześnie będzie niskokalorycznym posiłkiem. W 100 g chudego twarogu jest zaledwie 113 kcal. 

Provolone, włoski ser idealny do sałatek 

Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tego dojrzewającego sera, warto rozejrzeć się za nim w sklepie. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera w sobie wapń, łatwo przyswajalne białko i witaminę D.

Parmezan do makaronów, sałatek oraz na nadciśnienie 

Okazuje się, że Włosi dobrze wiedzą, co robią, dodając parmezan do większości dań. Być może jest to jeden z sekretów doskonałego zdrowia osób, żyjących w tamtym regionie? Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, w parmezanie znajdziemy bardzo dużo tripeptydów. Naukowcy udowodnili, że ten rodzaj białka wyjątkowo dobrze wpływa na osoby, które borykają się m.in. z nadciśnieniem.

Ser kozi na młodość 

Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość. Produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia, potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

Ricotta o działaniu przeciwzapalnym 

Jedząc ten włoski ser, dostarczymy do naszego organizmu nie tylko białko, ale również niezwykle cenny selen, który ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Ponadto, ricotta zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, zapobiegających wielu poważnym chorobom.

Do jakich dań wykorzystać ser? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Sałatka grecka

 Sałatka grecka Zobacz przepis

Sałatka grecka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placki z cukinii z serem feta

 Placki z cukinii z serem feta Zobacz przepis

Placki z cukinii z serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Twaróg z ziołami

 Twaróg z ziołami Zobacz przepis

Twaróg z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gofry z serka wiejskiego

 Gofry z serka wiejskiego Zobacz przepis

Gofry z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ser feta z pieca

 Ser feta z pieca Zobacz przepis

Ser feta z pieca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pita z serem feta

 Pita z serem feta Zobacz przepis

Pita z serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Twaróg z chrzanem

 Twaróg z chrzanem Zobacz przepis

Twaróg z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Twaróg domowy

 Twaróg domowy Zobacz przepis

Twaróg domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z serkiem wiejskim

 Sałatka z serkiem wiejskim Zobacz przepis

Sałatka z serkiem wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Placki z serka wiejskiego

 Placki z serka wiejskiego Zobacz przepis

Placki z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga na wysoki cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 367

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 225

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0