10 najbardziej szkodliwych produktów świata

Mówi się, że dieta powinna być zróżnicowana. Istnieją jednak produkty, które najlepiej byłoby całkowicie wykreślić ze swojego menu. Zobacz, jakie produkty dostępne w sklepach są najbardziej szkodliwe dla zdrowia!

Jakie produkty są naprawdę niezdrowe? / fot. 123RF.COM/PICSEL

1. Zupki „chińskie"

Zupki błyskawiczne, nazywane zupkami chińskimi, wystarczy zalać gorącą wodą i chwilę poczekać. Szybkość przygotowania to ich główna zaleta. Zupki należą do grupy żywności wysoko przetworzonej, niewiele więc w nich zdrowych składników odżywczych. Składają się głównie ze sztucznych wzmacniaczy smaku, substancji przeciwzbrylających i konserwantów, tak jak większość produktów w proszku.

Wszystko o zupkach w proszku. Kliknij!

Zawierają przede wszystkim węglowodany i tłuszcz, a także dużo soli i wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian sodu (więcej na jego temat w naszym artykule o umami). W 100 g zupki jest aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na sód. Nie ma w nich zbyt wiele białka, są też pozbawione witamin i minerałów.

2. Kostki rosołowe

Kostki rosołowe nie kojarzą się chyba nikomu ze zdrową żywnością. Zwykle nie mają wiele wspólnego z normalnym bulionem, zawierają głównie sól, utwardzane tłuszcze roślinne, czyli tzw. tłuszcze trans i substancja wzmacniające smak i zapach, oraz konserwanty i barwniki. Oczywiście, kostka rosołowa zawiera także zioła i przyprawy, ale w znikomych ilościach w porównaniu z solą czy tłuszczami.

Warto samodzielnie robić bulion z warzyw i mięsa, nawet jeśli jest to bardziej czasochłonne niż wrzucenie do wody kostki ze sklepu. Polecamy 7 sprawdzonych przepisów na buliony!

 

Źródło:TVN Style/x-news

3. Wędliny

Wędliny zawierają azotan sodu, który konserwuje mięso i nadaje mu różowy kolor. Na szczęście, ilość azotynów w wędlinach są ograniczane tak, że trudno byłoby osiągnąć dawkę szkodliwą dla człowieka. Trzeba jednak pamiętać, że w wędlinach poddawanych dodatkowej obróbce termicznej mogą wytrącać się nitrozoaminy, substancje rakotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim mięsa peklowanego.

4. Napoje słodzone

Słodkie napoje są pyszne, ale, niestety zawierają ogromne ilości cukru i bardzo mało witamin i minerałów. Zwykle są pozbawione choćby śladów owoców, których składniki odżywcze mogłyby zrównoważyć ich wpływ na zdrowie. Trzeba uważać nawet na butelkowane herbaty - bardzo rzadko pozbawione są dodatkowego cukru, zawierają też znacznie mniej polifenoli, czyli działających przeciwrakowo substancji roślinnych obecnych w zwykłych herbatach.

Uwaga dla osób odchudzających się! Napoje zawierają często sporą ilość kalorii. Trzeba je doliczać, tak jak każdy inny posiłek, o czym większość ludzi zapomina. Tylko wody i herbaty nie trzeba wliczać do bilansu kalorycznego.

Pamiętajmy, żaden napój nie zastąpi prawdziwego, nieprzetworzonego owocu!

5. Pączki

Pączki to nie tylko ogromna ilość kalorii - ok. 300 kcal na jednego pączka - ale też sporo tłuszczu - aż 20 g. Ma więc tyle samo kalorii, co normalny posiłek! Wystarczy zjeść dwa pączki aby zaspokoić całkowite zapotrzebowanie na tłuszcze na dzień.

Pączki są przygotowywane z białej mąki pszennej, najmniej zdrowej ze wszystkich rodzajów mąk, bo pozbawionej składników odżywczych zawartych w ziarnach.

Jak spalić kalorie zawarte w jednym takim smakołyku? Trzeba wybrać się na bieganie albo na aerobik na co najmniej pół godziny, pospacerować przez godzinę albo popływać przez 45 minut.

Zobacz, co jest jeszcze bardziej kaloryczne >>

6. Frytki z fast foodu

Pominiemy fakt, że frytki dostarczają nam wręcz niewyobrażalne ilości soli, która w nadmiarze przyczynia się do miażdżycy. Pominiemy też ich wartość kaloryczną, znacznie wyższą niż wartość pączków, bo aż 560 kcal. Zagrożenie z nimi związane jest znacznie poważniejsze.

Frytki w barach szybkiej obsługi są smażone na głębokim tłuszczu. W efekcie takiej obróbki chemicznej, wytrąca się akrylamid i jego pochodna - glicydamid. Obie te substancje są najprawdopodobniej toksyczne i rakotwórcze dla człowieka, o czym świadczą badania na zwierzętach. Akrylamid jest obecny także w dymie papierosowym i chipsach, a także innych produktach żywnościowych, które są bogate w węglowodany i poddawane obróbce w wysokiej temperaturze.

7. Puszkowane jedzenie

Mogłoby się wydawać, że np. pomidory czy groszek z puszki to dobra alternatywa dla świeżych warzyw poza sezonem. Nic bardziej mylnego! W części dostępnych na rynku puszek znajduje się groźna dla zdrowia substancja - bisfenol A (BPA). Jest ona stosowana w postaci żywicy epoksydowej, która izoluje metal od jedzenia. Niestety, przenika ona także do zawartości puszki.

Bisfenol A wywołuje otyłość u dziewczynek (ryzyko wystąpienia otyłości rośnie aż o 10 proc u dziewczynek w wieku 9-12 lat). U mężczyzn wywołuje zaburzenia wzwodu. A u kobiet w ciąży uszkadza wątrobę płodu, jeśli zostanie w nadmiarze spożyty przez matkę lub... przeniknie przez jej skórę w dużych ilościach. Okazuje się, że bisfenol A, wykorzystywany m.in. do produkcji papieru do kas sklepowych, butelek i puszek, bardzo łatwo przechodzi przez skórę. Stąd jego większa koncentracja w organizmie niż spodziewali się naukowcy prowadzący badania.

Ta substancja została zakazana w Kanadzie, USA i w państwach skandynawskich. Nadal jednak stosuje się ją w innych krajach.

8. Słodziki

Słodziki nie są trujące, ten mit został już obalony. Ale niosą za sobą inne zagrożenie: Zagrożenie otyłością. Są wielokrotnie słodsze niż cukier, miód czy naturalnie słodkie owoce, co sprawia, że mózg przyzwyczaja się do zwiększonej ilości słodyczy. A później potrzebuje jej więcej i więcej.

9. Chipsy

Wszyscy wiemy, że ten rodzaj przekąsek nie jest zdrowy. Chipsy mają od 490 do 550 kcal na 100 g, a ilość tłuszczu w nich zawartych waha się między 25 a 35 g na 100 g. Nie bez znaczenia, i to nie tylko dla osób odchudzających się, ale też tych dbających o zdrowie, jest zawartość soli w chipsach. Zazwyczaj zawartość soli waha się w granicach 2 proc. Na co dzień dostarczamy sobie sporą ilość soli, zazwyczaj znacznie przekraczającą normę (5 g soli dziennie dla dorosłych).

Książka kucharska: 30 pomysłów na "chipsy". Kliknij!

Na co można zamienić chipsy? Warto wypróbować naszą książkę kucharską z przepisami na przekąski, które mogą je z powodzeniem zastąpić. Uwaga! Nie są to przekąski dietetyczne, na pewno jednak będą zdrowsze od paczki chipsów, choćby ze względu na brak sztucznych ulepszaczy, konserwantów i barwników, a także rozsądną ilość soli.

Ze względu na zawartość węglowodanów i obróbkę cieplną chipsów, mogą być one źródłem szkodliwej substancji kancerogennej i neurotoksycznej o nazwie akrylamid. Występuje on również w dymie tytoniowym. W 2002 naukowcy ze Szwecji odkryli obecność akrylamidu w chipsach i frytkach, a późniejsze badania wykryły go w czarnych oliwkach, suszonych brzoskwiniach i kawie.

10. Polewy owocowe

Polewy owocowe składają się głównie z syropu kukurydzianego połączonego z utwardzanymi tłuszczami roślinnymi, czyli tłuszczami trans. O tłuszczach trans napiszemy niedługo, bo to prawdziwi zabójcy zdrowia! Polewy na lodach czy ciastach sprawiają, że mamy ochotę jeść więcej i więcej, jedna łyżka to około 30 kalorii. A ile łyżek możemy zjeść za jednym zamachem?

 

Źródła:
http://www.who.int/foodsafety/chem/chemicals/acrylamide/en/
http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/artykuly/pdf/full/---2013_2_Pingot.pdf

http://www.efsa.europa.eu/en/search/doc/3496.pdf

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Oszustwa producentów mięs i wędlin
Skąd się wzięły frytki?
Konserwanty i spółka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 131

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28