Ewa_Gotuje

Czy odgrzewanie potraw to dobry pomysł?

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie, zwłaszcza gdy zostaną nam świąteczne resztki. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł?

Fot. 123RF/PICSEL

Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają odpowiedniego smaku. Ale w jaki sposób wpływa to na ich wartości odżywcze?

Szybkie podsmażanie

W przypadku odgrzewania potraw, najczęściej zdarza nam się podsmażać je ponownie na patelni. Warto jednak mieć wówczas na uwadze, że w ten sposób znacząco podnosimy kaloryczność zjadanych przez nas dań. Szczególnie ryzykownym jest odgrzewanie w ten sposób potraw takich jak krokiety lub kotlety schabowe, które zostały wcześniej usmażone. Ich panierka zachowuje się jak gąbka, chłonąc dodatkowe porcje tłuszczu i kalorii.

Co więcej, podczas ponownego podsmażania wyjątkowo łatwo o ich przypalenie, a tym samym wytworzenie na patelni wielu szkodliwych substancji, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Bardzo poważnym błędem jest również stosowanie tłuszczów, które mają niską temperaturę dymienia (nie są odporne na wysoką temperaturę i łatwo się przypalają). Owszem, pierogi podgrzane na maśle smakują bardzo dobrze, jednak bardzo łatwo o to, by tłuszcz osiągnął zbyt wysoką temperaturę, a na naszej patelni wytworzyły się toksyczne związki.

Zobacz też: Te produkty w naturalny sposób spalają tłuszcz

Ponowne gotowanie

W przypadku zup i sosów odgrzewanie jest zdecydowanie prostsze. Warto jednak pamiętać, iż częste i długie gotowanie znacząco obniża ilość składników odżywczych i witamin, znajdujących się w naszej potrawie. Warto również pamiętać, iż podczas podgrzewania składników odżywczych pozostanie w wodzie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie odgrzewanie jedzenia w sosie, którym następnie zjemy.

Jak odgrzewać potrawy?

Czy w takim razie powinniśmy całkowicie zrezygnować z odgrzewanych potraw? Niekoniecznie. Powinniśmy jednak pamiętać, że niektóre metody są lepsze od innych. Wbrew obiegowej opinii odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce wcale nie jest szkodliwe. Co więcej, badania udowodniły, że potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują więcej substancji odżywczych. Wybierając tę opcję, powinniśmy przykrywać jedzenie specjalnym kloszem oraz używać odpowiednich naczyń.

Nie powinniśmy się obawiać potraw podgrzewanych w piekarniku lub na parze. Gdy mamy ochotę na odsmażane dania, powinniśmy zadbać o to, by tłuszcz był mocno rozgrzany – tylko w takim wypadku potrawa nie będzie nim nasiąkać. Pamiętajmy również, że dodanie do potrawy śmietany lub maki sprzyja przywieraniu do garnka i przypaleniu podczas odgrzewania. Jeśli dodatkowo zadbamy o tych kilka szczegółów, możemy zjeść nasz posiłek bez zbędnych obaw.

Zobacz też: Co zrobić ze świątecznymi resztkami? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3