Największe śniadaniowe błędy Polaków

Jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy o poranku?

Jak nie powinno wyglądać śniadanie?    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Pomijamy

Największym błędem Polaków związanym ze śniadaniem jest... pomijanie go. Brak dawki energii o poranku przełoży się na mniej sprawne funkcjonowanie w ciągu dnia. I nie tylko!


dodaj przepisZnasz przepisy na pyszne śniadania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Niezjedzenie rano pożywnego śniadania prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. A to z kolei może wywołać ospałość, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. W ekstremalnych przypadkach hipoglikemia (czyli właśnie zbyt niski poziom cukru we krwi) może doprowadzić do tzw. śpiączki glikemicznej. Może się ona pojawić u osób z nieprawidłowo kontrolowaną cukrzycą (zarówno przy zbyt wysokim, jak i zbyt niskim poziomie glukozy we krwi). Ale zdarzają się przypadki, że dopiero zaburzenia świadomości związane z niedocukrzeniem są pierwszym rozpoznanym objawem cukrzycy.


Dieta dla cukrzyka. Kliknij!

Dieta dla cukrzyka. Kliknij!


Na śniadanie jemy ...drugie śniadanie

Zjedzenie śniadania ponad dwie godziny po przebudzeniu ma podobne skutki, jak jego pomijanie. Jeśli po raz kolejny złościmy się w pracy bez powodu albo nie jesteśmy w stanie wykonać powierzonego na zadania - zastanówmy się, jak tego dnia wyglądało nasze śniadanie.


Przesładzamy

Zbyt dużo węglowodanów na śniadanie to problem wielu osób. Ale nie chodzi tu o posłodzenie herbaty łyżeczką cukru! Najwięcej niepotrzebnych nam, ogromnych ilości cukrów, zjadamy w produktach, których byśmy o to nie podejrzewali. Do niewinnego ketchupu, pieczywa czy płatków dodawany jest cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Nie wspominając już o ewidentnie słodkich pączkach czy słodkich rogalikach - to są zwykłe desery, nie pełnowartościowe śniadania. Czytajmy etykietki, aby ustrzec się przed przesłodzeniem!

Pamiętajmy, że same proste węglowodany nie są w stanie zaspokoić głodu na długo. Jeśli dość szybko stajemy się głodni po śniadaniu - może być to wynikiem jedzenia głównie prostych węglowodanów, zamiast węglowodanów złożonych, tłuszczów i białek.


Przeczytaj więcej o syropie glukozowo-fruktozowym. Kliknij!

Przeczytaj więcej o syropie glukozowo-fruktozowym. Kliknij!


Jesteśmy niewolnikami mody

Modne są obecnie przeróżne śniadaniowe produkty - coraz bardziej popularne są np. płatki. O ile te pełnoziarniste są jak najbardziej zdrowym wyborem, to te słodzone, kolorowe, z ogromnym dodatkiem cukru - już nie. Podobnie rzecz się ma z popularnymi jogurtami, szczególnie tymi owocowymi. W wielu produktach tego typu zawartość cukru sięga kilku łyżeczek!

Śniadaniowe tosty to moda, która przywędrowała do nas z Ameryki. Bo któż nie lubi chrupiących i cieplutkich kanapek na śniadanie? Niestety, najczęściej do tostów wybieramy specjalne do nich przeznaczone pieczywo tostowe, które zawiera węglowodany proste (zamiast złożonych, obecnych w pieczywie pełnoziarnistym), tłuszcze utwardzane (czyli tłuszcze trans, o których pisaliśmy tutaj) i ...niewiele ponad to. Aha, jeszcze sporo sztucznych dodatków i ulepszaczy. Wielbicieli tego rodzaju pieczywa proponujemy zjedzenie takiej kromki bez opiekania.

Na nadmiar tłuszczu trzeba z kolei uważać przy niewinnie wyglądających serkach topionych czy kremowych, dla wielu osób sprawiających wrażenie lekkich i dietetycznych. Tłuszcze mogą stanowić aż 1/4 ich składu!


A co z poczciwą kanapką?

Kanapka może być zarówno bardzo złym, jak i bardzo dobrym śniadaniem. Jeśli znajduje się na niej masło i dżem, a sama jest zrobiona z białego pieczywa lub składa się z chleba tostowego i żółtego sera z ketchupem - nie jest najlepszym pomysłem na śniadanie. Co innego, jeśli wybierzemy np. pełnoziarniste pieczywo, chudy twarożek, szczypiorek i rzodkiewkę. Na wierzch można jeszcze posypać pestkami słonecznika. Kanapka idealna!


Kanapki nie muszą być nudne. Kliknij!

Kanapki nie muszą być nudne. Kliknij!


Czego nie jeść na śniadanie?

Jednym z najgorszych śniadaniowych wyborów są... płatki śniadaniowe, ale tylko niektóre. Chodzi o płatki smakowe, kolorowe, czekoladowe, czyli te, które najwięcej miejsca zajmują na półkach i są tak uwielbiane przez dzieci. Zawartość cukru w takich przysmakach jest mniej więcej taka sama jak w słodkich batonikach - sięga ponad 50 proc.! Czego więc lepiej unikać na śniadanie? Są to m.in.:

- kolorowe/smakowe płatki śniadaniowe,
- parówki,
- pieczywo tostowe,
- tanie pasztety,
- serki topione.

W skrócie śniadanie powinno zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe (np. grahamkę), produkty mleczne (np. jogurt naturalny), produkty zawierające zdrowe tłuszcze (np. orzechy) oraz warzywa lub owoce.


Pomysły na idealne śniadanie. Kliknij!

Pomysły na idealne śniadanie. Kliknij!

Zobacz też: Śniadanie do łóżka | Co jeść w pracy? | Śniadanie seryjnego mordercy

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 668

15 min
9
15 min
35

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4