Fot. 123RF/Picsel
Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie pochodzą z Ameryki, ale z Francji.
Mówiąc najprościej - tosty francuskie, to grzanki panierowane w jajku, a następnie smażone na patelni. Chleb, przed panierowaniem możemy opiec w tosterze, ale nie jest to konieczne. W wersji podstawowej takie tosty podaje się z sosem - najczęściej keczup lub majonez - i obowiązkową filiżanką czarnej kawy. I tu w zasadzie wielkiej sztuki nie ma, ale...
Nasza ukochana osoba śpi słodko i spokojnie, więc ostatnią rzeczą, jaką powinniśmy zrobić to zadać pytanie - kochanie, co byśmy zjedli na śniadanie? Wstajemy cichutko, dajemy delikatnego buziaka tak, żeby nie zbudzić śpiocha i idziemy do kuchni przygotować wykwintne, francuskie tosty.
Tosty po raz pierwszy
Na rozgrzanej oliwie smażymy cały, niełuskany i lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy kawałek ostrej papryczki, oprószamy wszystko solą. Gdy przyprawy puszczą aromat, zdejmujemy je z patelni i układamy pieczywo. Wysmażamy na chrupko, w tym samym czasie rozkłócając jajko z kroplą mleka. Gotowe grzanki panierujemy i wrzucamy z powrotem na patelnię wysmażając na złocisto. Podajemy ze świeżą sałatą i pomidorem oraz ewentualnie z plasterkiem wędliny.
Tosty po raz drugi - na dwie patelnie
Na jednej patelni wysmażamy tosty, tak jak powyżej, a na drugiej grillujemy pomidory. Kroimy je w cienkie plasterki, na patelni porządnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wysmażamy na mocnym ogniu, aż lekko zbrązowieją. Doprawiamy, jeszcze na patelni, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Grillowane pomidory są lekko słodkie i w smaku przypominają keczup.
Wracamy do tostów - gdy zrumienią się z jednej strony, przerzucamy je i układamy po plasterku sera, a na ser kładziemy pomidory i oprószamy siekanym drobno szczypiorkiem - możemy je teraz dopiec w piekarniku, bądź na patelni, pod przykryciem.
Tosty po raz trzeci - jajo inaczej
Smażymy tosty bez panierowania w jajku, możemy skorzystać z triku smakowej oliwy opisanej w punkcie pierwszym. Gotowe grzanki zdejmujemy z patelni i grillujemy pomidory, a następnie, po przełożeniu ich na talerzyk, robimy jaja sadzone, aż do ścięcia białka - żółtko powinno być mocno płynne, bowiem będziemy je jeszcze dopiekać.
Na grzankach układamy kolejno jaja, pomidory - warto dodać nieco świeżej bazylii i po plasterku sera. Takie tosty zamykamy w piekarniku i zapiekamy aż do rozpuszczenia się sera. Możemy także dokończyć ja na patelni, pod przykryciem. Na tostach możemy także ułożyć po plasterku dobrej wędliny.
Tosty po raz czwarty - jedna kromka to za mało
Czyli tosty a' la caprese, z cienkimi plastrami pomidora i mozarellą, doprawione świeżą bazylią, oliwą i octem balsamicznym. Pieczywo kroimy w cienkie kromki. Składniki włoskiej sałatki układamy na jednej kromce, skrapiamy oliwą i octem, przykrywamy drugą, panierujemy całość w jajku rozkłóconym z solą, pieprzem i kroplą mleka i wysmażamy na złocisto, z obu stron.
Tosty po raz czwarty - tost wykwintny
Tu wykonanie samego tosta sprowadza się do opieczenia kromek pieczywa lub bułek. Reszta powstaje osobno. Zaczynamy od groszku - odcedzamy go z zalewy i przerzucamy do rondelka, na rozgrzane masło. Dodajemy 3 całe, niełuskane ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połówki cytryny lub octem balsamicznym. Dusimy, aż czosnek zmięknie, następnie zwiększamy ogień i lekko rumienimy groszek.
Szykujemy jaja w koszulkach. W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy i dodajemy kroplę octu. Stanowczym ruchem wbijamy dwa jaja i gotujemy 3-4 minuty. Jeśli nie mamy wprawy - wybijamy jaja do miseczki i pojedynczo wylewamy na wrzątek.
Na grzankach układamy liście sałaty maślanej, rukoli lub szpinaku, następnie porcje groszku, jajo w koszulce i nieco majonezu. Oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy. Czosnek układamy koło tostów - powinien być miękki i lekko słodki.
Tost po raz piąty - poranna słodycz
Rozkłócając jaja dodajemy szczyptę cukru, cukru waniliowego lub nieco prawdziwej wanilii oraz odrobinę cynamonu. Panierujmy kromki pieczywa, wysmażamy na złocisto i podajemy z płatkiem masła. Polewamy miodem, syropem klonowym, sosem owocowym lub smarujemy ulubionym dżemem, czy kremem czekoladowym. Podajemy ze świeżymi owocami.
Dzień dobry kochanie!
Wygraj toster marki Bosch! Kliknij!
A następnie poznaj 27 pomysłów na doskonałe tosty. Kliknij!