Jakie są najlepsze pomysły na pyszne, zdrowe śniadanie? Fot. 123RF.COM/PICSEL
Kanapeczki i tosty
Idealnym pomysłem na śniadanie są kanapki - na kromkę możemy położyć wędlinę, ser, sałatę i ogórka - i pyszne śniadanie jak znalazł. Jeżeli mamy czas, możemy taką kanapkę na chwilę włożyć do piekarnika lub do specjalnego opiekacza i w ten sposób otrzymamy wspaniałe, chrupiące śniadanie. Na śniadaniową kanapkę możemy położyć szynkę, ugotowane i pokrojone jajko - taka kanapka doda nam energii na cały poranek. Najlepiej wybierać na kanapki pieczywo razowe - zawiera więcej błonnika, co sprawia, że syci na dłużej, a także korzystnie działa na układ pokarmowy.
Wierzch kanapki można posypać kawałkami orzechów lub pestek dyni czy słonecznika - szczególnie pasują do różnego rodzaju serów. Świetnie jako posypka sprawdza się także rzeżucha i kiełki (tutaj przeczytasz o środkach ostrożności ważnych w przypadku kiełków).
Znasz przepisy na pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!
Masz ochotę na coś słodkiego? To może dżem? Najlepiej, gdy mamy do dyspozycji domowe konfitury czy marmolady. Wbrew pozorom, zrobienie sobie domowych przetworów nie jest trudne!
Tutaj znajdziesz e-booka poświęconego przetworom na każdą porę roku >>
Książka kucharska: 19 przepisów na pyszne przetwory z owoców! Kliknij!
Jajeczne pomysły
W Polsce na śniadanie bardzo chętnie jadana jest jajecznica. Można ją urozmaicić, dodając do niej pokrojoną cebulę i pomidory. Aby zerwać z rutyną, można do jajecznicy dodać bazylię, pieczarki, a nawet łososia. I całość posypać startym serem albo szczypiorkiem.
A może omlet? Najprostszy omlet robi się z samych jajek, bardziej wyszukane, takie jak omlety biszkoptowe wymagają więcej czasu. Do zwykłego omleta wystarczy, że dodasz pokrojone warzywa, wędlinę lub owoce i sycący posiłek gotowy. Do ciasta na omlet możesz dodać cynamon lub cukier waniliowy, aby nabrał przyjemnego aromatu.
Tutaj znajdziesz przepisy na pyszne omlety >>
Jajka sadzone również mogą być pysznym daniem śniadaniowym. Jajko możemy wbić, bezpośrednio na patelnię lub do plastra papryki albo wydrążonego tosta. Takie śniadanie będzie również miłą niespodzianką dla ukochanego lub ukochanej!
Co ciekawe, okazało się, że jajka jedzone na śniadanie ułatwiają skuteczne odchudzanie! Według badań (1) przeprowadzonych wśród 152 osób, jajecznica z tostem obniżyła BMI badanych o 61 proc. bardziej niż śniadanie złożone z rogalika z białym serkiem kremowym.
Co zrobić, żeby kanapki nie były nudne? Kliknij!
Płatkowy zawrót głowy
Półki sklepowe uginają się pod ciężarem płatków śniadaniowych, jakie mamy do wyboru. Które są najlepsze?
Płatki owsiane są doskonałym źródłem magnezu, żelaza, cynku, potasu i wapnia. Pomagają one obniżyć poziom cholesterolu, usprawniają proces trawienia i pomagają usunąć toksyny z organizmu.
Płatki orkiszowe są idealne dla ludzi cierpiących na cukrzycę, ponieważ orkisz zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, przyspiesza przemianę materii i wspomaga rekonwalescencję po zawale serca.
Płatki jęczmienne są niezastąpione przy problemach z niestrawnością, a dodatkowo zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, magnez i wapń.
Płatki kukurydziane są lekkostrawne, zawierają sporo magnezu, żelaza, selenu, potasu i sodu.
Można kupić kilka rodzajów płatków i je ze sobą mieszać lub kupić gotowe mieszanki zbożowe. Najlepiej wybrać te bez zawartości cukru - po wsypaniu do miski można do nich dodać maślanki, suszonych lub świeżych owoców i posłodzić miodem.
Lepiej unikać płatków smakowych, ze względu na zawarty w nich cukier. Może być go nawet ponad 50 proc.!
Chcesz wiedzieć więcej o owsiance? Kliknij!
Sałatka w roli głównej
Błędnym przekonaniem jest uważanie, że aby schudnąć należy pomijać posiłki -pomijając śniadanie narażamy się na nagłe ataki głodu w ciągu dnia. Więc co dla odchudzających się?
Pyszne sałatki! Do sałatki można wrzucić wszystko, na co mamy ochotę - może być i warzywna i owocowa. Najlepiej rano zrobić sałatkę z tuńczyka, jajka, pomidora, papryki i sałaty, do tego chrupki chleb lub tost z ciemnego pieczywa. Śniadanie gotowe!
A co do picia?
Najlepiej rano wypić sok ze świeżo wyciskanych owoców - to dostarczy naszemu organizmowi porcji witamin i składników mineralnych.
Dobrym rozwiązaniem jest picie zwykłej wody, niegazowanej - jednak nie w trakcie posiłku, a zaraz po przebudzeniu, ponieważ pomaga ona pozbyć się zalegających toksyn w organizmie.
Kawosze powinni zrezygnować ze swojego ulubionego trunku przed śniadaniem, ponieważ picie kawy na czczo może podrażnić błony śluzowe przewodu pokarmowego. Do pysznego, porannego posiłku lepiej wypić zieloną herbatę -dostarcza energii podobnie jak kawa, jednak kofeina zawarta w herbacie wolniej się uwalnia i działa na organizm dłużej.
Czy zielona herbata faktycznie odchudza? Kliknij!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania | Śniadanie seryjnego mordercy
Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl