Odczarować owsiankę

Owsianka to dla wielu relikt dzieciństwa. Pół biedy, gdy towarzyszą jej dobre wspomnienia, jednak dla Tadków-niejadków to częściej koszmar porannych śniadań. Owsiankę jednak zjeść trzeba było, zwłaszcza w zimowe poranki. A dziś? Dziś owsianka może być prawdziwym cudem o poranku...

Fot. 123RF/Picsel

Miseczka ciepłej zupy mlecznej to doskonały sposób, by porannej gonitwie skraść choćby kwadrans. Z włączonym radiem, spokojną muzyką, talerzem ciepłej, aromatycznej owsianki można pogrążyć się w chwili błogiego lenistwa, zanim zacznie się dzień. Łyk dobrej kawy łagodnie przerwie nasze bujanie w obłokach i oto zauważymy, że poranek wcale nie musi być beznadziejnym wyścigiem z czasem. Jak ona - owsianka - to robi, ze nawet poranne korki nam nie straszne?

 

Zdrowa

 

Płatki owsiane to źródło wszystkich składników, jakich potrzebuje nasz organizm. Talerz owsianki rano to potężna dawka węglowodanów - energia, białka - siła, i błonnika - lekkość. Dzięki dobrze przyswajalnym zasobom witaminy B6, owsianka poprawi naszą pamięć oraz pomoże uporać się ze stresem. B1, w połączeniu z kwasem pantotenowym poradzi sobie ze zmęczeniem oraz rozdrażnieniem. Porcja żelaza i magnezu pomoże nam w zachowaniu dobrej kondycji na cały dzień, a kwas oleinowy ma działanie antyrakowe. Co więcej owsianka jest dietetyczna, a to dobra wiadomość dla tych, którzy co rano smutno pochrupują dietetycznymi chlebkami. Tak samo ćwiczący na siłowniach powinni zapoznać się z nią bliżej. Jej składniki przekonają bez trudu, a sam smak? O smak trzeba zadbać.

 

Smaczna

 

Płatki owsiane gotujemy w mleku, ok. 5 minut, aż zmiękną i zaczną gęstnieć. Same w sobie mają dość neutralny smak - nie powalają na kolana, ale też nie odrzucają. Stanowią za to doskonałą bazę dla różnorakich dodatków. Wersja podstawowa owsianki to płatki, mała szczypta soli, nieco masła i łyżka miodu. Prostym urozmaiceniem może być garść rodzynek. Owsianki zaawansowane - choć cały czas szybkie w przygotowaniu - wykorzystują więcej dodatków. I tak możemy podarować sobie owsiankę z migdałami i białą czekoladą, owsiankę z gorzką czekolada i dżemem wiśniowym, owsiankę z brzoskwiniami, cynamonem i kawałkiem tartego i ugotowanego z płatkami imbiru... Złotą zasadą smaku owsianki niech będą puszczone wodze fantazji, zwłaszcza jeśli, razem z kawą, delikatnie wybudzamy kogoś, kto śpi koło nas...

 

Owsianka z kuchni Smakera

 

Czekoladowa owsianka z orzechami

taura

 

Miodowa owsianka z bananem

taura

 

Miodowa owsianka z malinami i płatkami migdałów

taura

 

Waniliowo-jagodowa owsianka

taura

 

Koniecznie zobacz inne zastosowania płatków owsianych! >>

 

Bartosz Rumieńczyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21523

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 74

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 330

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

319
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10