Oliwki na zdrowie!

Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu.

Jakie skarby kryją w sobie oliwki? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek jest Hiszpania.

Oliwka zawiera ok. 36 proc. tłuszczów. Są to jednak tłuszcze korzystne dla zdrowia. Oliwki to także dobre źródło żelaza, witaminy E oraz polifenoli, silnych antyoksydantów. Zawartość polifenoli w zielonych, niedojrzałych oliwkach 161 mg/100 g, a w czarnych, dojrzałych - 117 mg/100 g. To ponad dwukrotnie więcej niż w oliwie extra virgin.


Skuteczne wymiatanie

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, oliwki mogą pełnić rolę ochronną dla komórek, szczególnie w przypadku cukrzycy, ale będą korzystne także dla zdrowych osób. Substancje o działaniu antyoksydacyjnym wymiatają wolne rodniki i nie pozwalają sianie przez nie spustoszenia w organizmie. Podobnie jak oliwki działają także zielona herbata, żurawina, kurkuma czy oliwa z oliwek.

Jednym z ważnych polifenoli występującym w oliwkach i oliwie jest hydroksytyrysol. Wymiata on wolne rodniki oraz mobilizuje organizm do samodzielnego pozbywania się tych niszczycielskich, reaktywnych form tlenu. Podejrzewa się, że polifenol ten - wraz z innymi antyoksydantami obecnymi w oliwkach - może potencjalnie zmniejszać ryzyko cukrzycy typu drugiego. Potwierdzają to badania wykazujące, że ekstrakt z oliwek i ich liści chroni komórki beta produkujące insulinę.


Zwalcza raka i alergie, wzmacnia kości

Zawarte w oliwkach antyoksydanty mają potencjalne działanie zmniejszające ryzyko raka (zmniejszały raka piersi i raka jelita grubego w testach in vitro, czyli poza organizmem) oraz utraty wapnia z kości. Chronią więc też prawdopodobnie przed osteoporozą. Według badań, oliwki zmniejszają także reakcje alergiczne, dzięki swojemu działaniu przeciwhistaminowemu.

Nie tylko same oliwki są dla nas zdrowe. W kosmetyce wykorzystuje się także zmielone pestki oliwek, trwają również badania nad wyciągami z liści oliwnych, które stosowane były w medycynie ludowej krajów śródziemnomorskich.


Rodzaje oliwek

Oliwki można jeść na świeżo, jednak ich trwałość jest niska, dlatego w Polsce trafiamy najczęściej na oliwki zakonserwowane w słoiczkach. Są dostępne w różnych zalewach oraz wydrylowane, z różnymi nadzieniami - takimi, jak czosnek, migdały, ser feta - lub niepozbawione pestek.

W sklepach można znaleźć słoiczki wypełnione zielonymi i czarnymi oliwkami. Są to tak naprawdę te same odmiany oliwek, zerwane jednak w innych momentach w cyklu rozwoju owocu. Zielone zbierane są po uzyskaniu odpowiedniej wielkości, ale przed dojrzeniem, czarne - kiedy są w pełni dojrzałe. Rzadziej spotykane czerwone oliwki to „faza pomiędzy” - jeszcze nie do końca dojrzałe, ale nie mające już zielonego koloru.


Zaskakująca historia oliwy z oliwek. Kliknij!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Agnieszka Gryszczyńska, Bogna Gryszczyńska, Bogna Opala „Liście oliwki europejskiej ( Olea europaea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie” [w:] „Postępy Fitoterapii” 2010.
Karolina Siewiera, Magdalena Łabieniec-Watała „Rola polifenoli roślinnych w łagodzeniu niekorzystnego wpływu cukrzycy na homeostazę funkcjonowania mitochondriów” [w:] „Postępy Fitoterapii” 2013.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 351

30 min
9
Dania główne Keto naleśniki

Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...

Odsłon: 1048

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0