Skrzydełko czy nóżka?

Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko?

Fot. 123RF/Picsel

Mięso "fitness"?

Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako produktu "fitness". I nic w tym dziwnego, gdyż drób zawiera stosunkowo niewielkie ilości tłuszczu, występującego głównie w skórce, i dzięki temu możemy kurczaka pozbawionego skóry polecać w diecie nisko cholesterolowej. Wybierając mięso drobiowe możemy być pewni, że wybieramy nie tylko doskonały smak, ale także bardzo wartościowy rodzaj białka. Osoby dbające o sylwetkę bez problemu mogą rozkoszować się grillowaną piersią z kurczaka, bez wyrzutów sumienia. Ponadto drób jest wyjątkowo lekkostrawny dla naszego układu pokarmowego.

Ekologia - gwarancja jakości!

Patrząc z punktu widzenia kulinarnego, warto polecić zarówno mięso drobiowe, jak i jaja, pochodzące przede wszystkim z małych gospodarstw ekologicznych, a nie te z dużych ferm drobiarskich. Wybierając produkty hodowane wcześniej na wolnym wybiegu, mamy gwarancję, iż nie zawierają w sobie zbędnych składników pochodzących ze sztucznej paszy. Drób wolno chodzący, żywiąc się trawą i drobnymi kamykami, lepiej trawi, co w rezultacie wpływa na jakość i smak mięsa pozyskiwanego w późniejszym uboju. Warto pójść na targ i zapłacić nieco więcej niż w supermarkecie, ale mieć pewność i gwarancję jakości.

Smaczne i zdrowe

Drób jest szczególnie zdrowy w porównaniu z innymi popularnymi rodzajami mięsa, serwowanymi w polskiej kuchni. Białko w nim zawarte ma zdolność szybkiego przyswajania przez organizm ludzki. Mięso tego gatunku bez wątpienia dostarcza wysokowartościowego surowca dla produkcji gastronomicznej. Oceniając właściwości cenione szczególnie w kuchni, warto zaznaczyć, że mięso drobiu charakteryzuje się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi niż np. wieprzowina czy wołowina. Jest soczyste, kruche i miękkie. Jednak, by przyrządzić wyborne danie na bazie drobiu, trzeba pamiętać o paru istotnych zasadach.

Rad kilka na kulinarny sukces?

Jeśli chodzi o zastosowanie mięsa drobiowego w sztuce gastronomicznej to niewątpliwie jest ono bardzo szerokie. Nadaje się doskonale zarówno do pieczenia, duszenia, smażenia, a dla osób dbających o linię np. gotowania na parze. Aby przygotować dania z gęsi, kury czy indyka nie potrzeba większej filozofii, jednak trzeba pamiętać, iż każdy rodzaj drobiu wymaga innego "traktowania" i czasu obróbki termicznej. Każdy wie, że drób ma to do siebie, iż bywa suchy - czasem określany jako "wiórowaty" - z racji jego małej zawartości tłuszczu. Jednak można uniknąć tego efektu, by móc radować podniebienie głębią smaku, stąd kilka niezbędnych zasad:

- Przygotowując mięso pochodzące z młodych kurcząt (ok. 700 g), maksymalnie pieczemy lub dusimy przez 12 minut - nie dłużej!

- Gdy do czynienia mamy ze starszym drobiem np. kurczaki (brojlery), pieczenie w całości lub na grillu może zająć od 25-45 minut - duszenie lub smażenie w głębokim tłuszczu - 8-12 minut

- Mięso kurczaka na rosół lub zupę - gotowanie standardowe - 120-200 minut

- Pieczenie młodego indyka (2000-5000g) powinno zająć ok. 120 -200 minut, natomiast dorosły indyk/ indyczka - pieczenie: pierś - 30 minut udko i noga - 45 minut - smażenie: sznycel - 6-10 minut

- Kaczki - mięso młodego osobnika potrzebuje pieczenia lub grillowania przez 50-70 minut, a dorosłego - 60-100 minut

- Gęś młoda - pieczenie: 100 - 150 minut, a mięso osobnika powyżej roku hodowli potrzebuje pieczenia lub duszenia przez max.180 minut

- Perliczki - tutaj pieczenie zajmie nam od 20 do 60 minut

Wypróbuj przepis na Kurczaka curry!

Świeże, więc jakie?

Wybierając mięso drobiowe w sklepie, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka elementów: na barwę, zapach, konsystencję oraz powierzchnię. Mięso świeże ma kolor od bladoróżowego do czerwonego, natomiast to o wątpliwej świeżości charakteryzuje się barwą ciemną lub zielonkawą. Zapach mięsa jest specyficzny, więc tu łatwo rozpoznać jego nieświeżość. Jeśli chodzi o konsystencję i powierzchnię to najświeższy produkt będzie jędrny, elastyczny, a równocześnie suchy i matowy.

Skoro już wiadomo jak zdrowy jest drób, jakie mięso warto wybierać oraz odpowiednio przyrządzić, by uzyskać najlepszy efekt, pozostaje kwestia wyboru gatunku na jaki mamy dziś ochotę. A gdy już upichcimy nasz przyszły kąsek, pozostanie jedno odwieczne pytanie każdego smakosza: skrzydełko czy nóżka?

Opracowała : Barbara Możdżeń

 

Źródła:
Wikipedia

Niam.pl

Sensei.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 336

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 117

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 175

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 616

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4