Ewa_Gotuje

Pięć produktów, które tłumią apetyt

Zdarza wam się, że zupełnie niespodziewanie dopada was wilczy głód? A może będąc na diecie, stale zmagacie się z ochotą na podjadanie między posiłkami? Okazuje się, że są produkty, które skuteczniej niż inne pozwalają stłumić apetyt. Ich odpowiednie wykorzystanie to sekret skutecznego odchudzania.

Fot. 123RF/Picsel

Czasem bywa tak, że mimo zjedzenia posiłku, nasz organizm w dalszym ciągu domaga się kolejnej porcji jedzenia. Nieustanna walka z łaknieniem to kłopot wielu osób, zwłaszcza tych, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Napady wilczego głodu to sygnał ostrzegawczy ze strony naszego organizmu, że brakuje mu określonego typu produktów. Skorzystajcie z naszej ściągi, zawierającej listę składników, które stłumią wasz apetyt, a tym samym pozwolą wam uniknąć podjadania.

1. Kiszone warzywa

Wszelkiego rodzaju kiszonki zawierają w sobie wszystko to co w warzywach najcenniejsze. Kapustę kiszoną, ogórki oraz wiele innych produktów, możemy traktować jako naturalne probiotyki, wzmacniające nasz układ odpornościowy. Ale to nie jedyna ich zaleta. Dzięki nim możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej .

2. Rośliny strączkowe

Jeśli do tej pory ich nie docenialiście, to już najwyższy czas, aby soczewica, fasola czy też ciecierzyca znalazły się w waszym menu. Znajdziemy w nich bogactwo witamin substancji odżywczych oraz antyoksydantów. Co najważniejsze, wszystkie rośliny strączkowe zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki któremu podczas jedzenia szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Ponadto, błonnik pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

3. Jajka

W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie, iż jajka to jeden z najgorszych elementów naszej diety. Obwiniano je o powodowanie sklerozy oraz podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Tymczasem okazało się, że są to jedynie mity, a w rzeczywistości jaja mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z ich zalet jest fakt, że pomagają nam zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niewiele kalorii, za to bardzo dużo substancji odżywczych. Ponadto, pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości. Badania wykazały, że zjedzenie jajka na śniadanie, podnosi prawdopodobieństwo, że nasza dieta zakończy się sukcesem.

4. Orzechy

Doskonałym sposobem na poradzenie sobie z napadami głodu, jest dodanie orzechów do porannej owsianki lub po prostu sięgnięcie po nie, gdy nasz organizm zacznie domagać się kolejnego posiłku. Już nawet niewielka ilość orzechów może z powodzeniem zastąpić nam paczkę chipsów lub tłustą zapiekankę. Większość orzechów zawiera w sobie sporo niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych, ponadto są one cennym źródłem błonnika, odpowiadającego za uczucie sytości. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

5. Jabłka

Jabłka są idealną przekąską podczas odchudzania. Zawierają w sobie bardzo dużo błonnika oraz wody, dzięki której również zdecydowanie dłużej czujemy się najedzeni. Jabłko zjedzone na drugie śniadanie, może sprawić, że poczujemy się tak samo najedzeni jak po zjedzeniu kanapki. Specjaliści do spraw żywienia zalecają także, aby zjadać jabłka na pół godziny przed posiłkiem, dzięki czemu zjemy zdecydowanie mniej i później odczujemy głód.

 

Zobacz też: Przepis na szybki obiad dla całej rodziny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 627

60 min
10
30 min
14
Sałatki Sałatka jajeczna z porem i rzodkiewką

Wyśmienita. Dobre smaki...por, rzodkiewki, kiszone ogórki i jajka. Polecam.

Odsłon: 7707

30 min
7
>60 min
4
>60 min
30

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3