Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny obiad na dwa dni, pasują do niego ziemniaczki lub pieczywo, mniam...
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paski (po 2 kostki), posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu, zawijamy w folię śniadaniową, odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso obtaczamy w mące, przysmażamy na złoto na silnie rozgrzanym oleju. Żeberka odkładamy na talerzyk i na tym samym tłuszczu przysmażamy na blado złoty kolor posiekaną cebulę, dokładamy żeberka i zalewamy wrzątkiem by lekko przykrył mięso, dodajemy odrobinę soli (mało) i dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kapustę szatkujemy średnio grubo, wrzucamy do sporego garnka razem ze startą na dużych oczkach marchewką, zalewamy wodą do 3/4 objętości kapusty, wrzucamy liście, ziele, trochę soli i pieprzu, gotujemy około 10 minut, potem wlewamy żeberka razem z wywarem (mięso ma być zanurzone w kapuście), gotujemy dalej około 20 - 30 minut. Po tym czasie mięso jest już ugotowane i kapusta miękka, więc dodajemy koncentrat, zagotowujemy. Następnie finalnie doprawiamy (nie zapominając o czerwonej papryce) i gotowe. Smacznego :)