Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z jagodami

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 13906

Nie tylko dla dzieci :)

Składniki

  • mąki, 30 dkg
  • masła, 20 dkg
  • cukru, 10 dkg
  • żółtka, 2
  • śmietany, 1/2 łyżki
  • cukru waniliowego, 1 łyżka
  • szczypta soli
  • śmietanki kremówki, 1 szklanka
  • serka homogenizowanego waniliowego, 2 opakowania
  • cytryna, 1
  • ajerkoniaku, 1 kieliszek
  • jagód, 50 dkg
  • masło lub margaryna do posmarowania foremek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki schłodzone masło. Składniki posiekaj długim nożem.

  2. Następnie dodaj do nich żółtka i śmietanę, szybko wyrób rękami gładkie ciasto. Zawiń w folię, włóż do lodówki i schładzaj około 30 minut.

  3. Foremki do babeczek posmaruj masłem.

  4. Ciasto rozwałkuj. Placek przenieś na wałku na ustawione obok siebie foremki.

  5. Dociskaj wałkiem do brzegów foremek odcinając porcje ciasta. Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj, przenieś na wałku na kolejne foremki.

  6. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Przykryj pergaminem.

  7. Foremki ustaw na płaskiej blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor (około 10-12 minut). Wystudź.

  8. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok.

  9. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z sokiem cytrynowym. Wymieszaj z serkiem waniliowym, likierem i skórką z cytryny.

  10. Przygotowanym kremem napełnij babeczki. Udekoruj owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń