Do góry

Desery Przepis na:

Bezy z truskawkami i bitą śmietaną

Desery

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 25.02.2008

Odsłon: 1298

Bezy z truskawkami i bitą śmietaną, są idealne nawet dla maluchów od 1 roku życia :)

Składniki

  • 1/2 szklanki białek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • skórka otarta z cytryny
  • pocięte w cienkie paseczki listki melisy truskawki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 100°C. Białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i mąkę. Jeżeli piana nie chciała się ubić na sztywno (bo np. białka były z lodówki), nic nie szkodzi - wówczas na pergaminie rozlewamy płaskie kółka, a po upieczeniu otrzymamy bezowe krążki. Jeżeli piana jest sztywna, łyżeczką nakładać na pergamin w miarę równe, nieduże kupki, pamiętając, że urosną i mogą się posklejać. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec powoli, aż bezy będą suche (ok. 2 godzin). Śmietankę kremówkę ubić na puch, pod koniec ubijania dodając dla aromatu listki melisy i skórkę cytrynową. Na bezowych krążkach kłaść łyżkę bitej śmietany i dekorować obficie cząstkami truskawek. Można też w dużej szklanej misce grubo pokruszyć bezy, wymieszać z bitą śmietaną i posiekanymi truskawkami - najlepsze będą dobrze schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń