Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek każdy może przygotować inaczej. ten przepis jest wyjątkowy, bo tradycyjny! Przepyszny w Wielkanoc i nie tylko:)
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Boczek opłucz, obgotuj około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie z wierzchu lekko ponacinaj w romby.
Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj łyżeczką soli. Mieszanką natrzyj boczek, oprósz papryką oraz majerankiem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso odstaw na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 1 godzinę. Boczek podawaj na zimno. Z dodatkiem marynowanych grzybków, domowego chrzanu i ćwikły.