Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek pieczony

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 44683

Boczek każdy może przygotować inaczej. ten przepis jest wyjątkowy, bo tradycyjny! Przepyszny w Wielkanoc i nie tylko:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek opłucz, obgotuj około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie z wierzchu lekko ponacinaj w romby.

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj łyżeczką soli. Mieszanką natrzyj boczek, oprósz papryką oraz majerankiem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso odstaw na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

  3. Następnego dnia przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 1 godzinę. Boczek podawaj na zimno. Z dodatkiem marynowanych grzybków, domowego chrzanu i ćwikły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wawi 09 września naczynie ogniotrwałe trzeba przykryć, czy ma być odkryte?
Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 25 kwietnia 2013 Własnie go robiłam,ale niestety niewyszedł mi taki ładny jak Tobie ;(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń