Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze i najzdrowsze są chleby pieczone w domu. Mam wiele sprawdzonych przepisów. Ten chlebuś urzeka żółciutkim kolorem dzięki dodatkowi kurkumy. W połączeniu z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem jest wprost doskonały :)
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1184
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1184
Składniki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować. Mąkę, kurkumę, sól, cukier łączymy, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiamy ciasto - będzie klejące. Masę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch polewamy lekko wodą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.