Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z dżemem.

Desery

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5818

Dodano: 31.08.2009

Odsłon: 20133

Pomysł zaczerpnięty z mojej książki z czasów szkolnych,delikatnie zmodyfikowany wedle mojego gustu.Smaczne ciasto,zawsze się udaje,przepis zawiera podstawy więc nawet osobie która nigdy nie robiła ciasta drożdżowego na pewno się uda!! :)

Składniki

  • Mąka pszenna, 50 dag
  • mleko, 200ml
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 12,5 dag
  • drożdże suszone, 1 opakowanie( 7g)
  • masło lub margaryna, 10 dag
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie (małe)
  • dżem (malinowy), 20 dag
  • tłuszcz do smarowania formy, 2 dag
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z drożdżami suszonymi.

  2. Jajka należy połączyć z cukrem na jednolitą masę.

  3. Masło rozpuścić i ostudzić.

  4. Mleko delikatnie podgrzać.

  5. Do mąki wlewamy najpierw mleko ,delikatnie mieszamy,później wlewamy masę jajeczną i wyrabiamy na gładkie ciasto,żeby delikatnie odchodziło od ręki,pod sam koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz(masło lub margarynę).Ciasto musi być gładkie i dość ciężkie.Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut w ciepłym miejscu.

  6. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem(26cm) i rozkładamy na nim dżem.

  7. Ja zrobiłam jeszcze kruszonkę(posypkę).OTO SKŁADNIKI: mąka 80g ,masło 50g,cukier puder 50g.Składniki zagnieść i pokruszyć na dżem.;Piec w 180st ok 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 10 lipca 2010 Ja znam proporcje takie: na każde 100g mąki dodajemy 10g świeżych drożdży.Zawsze ją stosuję i ciasta wychodzą puszyste. W przepsie jest 500g mąki więc polecam dodać 50g drożdży.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 30 listopada 2009 7g drożdży suszonych to 25g drożdży świeżych. Zawsze stosuję tą proporcję i jest dobrze ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 22 listopada 2009 hej ,jeżeli chcesz dodać świeże drożdże to powinno być ich ok 50g

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 20 listopada 2009 czy moga byc zwykle drozdze nie suszone???? ile ????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lalka30 19 listopada 2009 upiekłam i było bardzo dobre !!! jedyna jego wada to to ze szybko znika :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 07 listopada 2009 Upiekłam ,według Twojego przepisu i musze przyznac,że jest bardzo smaczne.Ciasta drozdżowe domowego wypieku to moje ulubione ciasto.Dzieki za przepis.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiktoria2208 20 października 2009 MNIAM MNIAM ale mam smaka na to ciacho az jutro zrobie!!pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ktosik 01 września 2009 na pewno wypróbuję, a na razie do ulubionych =) pozdrawiam ;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poziomka06 01 września 2009 Witam,a ja zdejmuję całą skórę mięso mielę razem z wątróbką(oddzielone od skóry),dodaję namoczoną bułkę,jajka,rodzynki,przyprawy i tą masą nadziewam skórę ,zaszywam i piekę.Można dodac również natkę ale jak kto lubi.
Naprawdę pyszne!!!
iga

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń