Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, sezon śliwkowy w pełni więc, obowiązkowo u nas to ciasto:)
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Składniki
Mąkę, jajka, drożdże, cukier waniliowy i margarynę, zagnieść na gładkie ciasto (ja margarynę starłam na tarce, by szybciej wyrobić ciasto), jak bardzo się lepi do rąk to podsypać mąką. Wyrobione ciasto włożyć do miski z zimną wodą na 10-15 minut (im woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto)
Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z wody, dodajemy cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki lekko je dociskając. Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy cukier i mąkę, dobrze mieszamy, i posypujemy nią śliwki. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach I SMACZNEGO.