Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i sprawdzony przepis. Tą zalewę używam też do ogórków.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 331
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 56
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 38
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 331
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 56
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 38
Składniki
ZALEWA: Wodę z cukrem i solą zagotować. Dodać ocet.
CUKINIA: Umyć, pokroić wg upodobań. Nie obierać ze skóry. Jeśli jest młoda nie trzeba usuwać pestek. Ja miałam duże cukinie więc środki usunęłam.
SŁOIKI:S łoiki umyć. Do każdego włożyć 2-3 liście laurowe, koper, 2-3 ząbki czosnku, ok. 1 łyżeczki gorczycy, kilka małych kawałeczków chrzanu ( ja dałam po 4), 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Ilość składników zależy od wielkości słoików. Ja miałam takie z dżemów.
Pokrojoną cukinię wkładamy do słoików. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min. Na dno garnka dać ścierkę. Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy do góry dnem na chwile. Zalewa na ok 8 dużych cukinii.