Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz cielęcy z cukinią

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 30.08.2009

Odsłon: 2037

Cielęcinka złamana aksamitną cukinią:) Naprawdę pyszne!

Składniki

  • pół kilograma cielęciny
  • 2 cukinie
  • śmietana do zaciągnięcia sosiku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki masła
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Nie może być zupełnie miękka, najlepiej tak na pół twardo, bo za chwilę będziemy ją smażyć. Odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy do tego ugotowaną cukinię i wyciśnięty czosnek (1 ząbek).

  2. Cielęcinę czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, kroimy w półcentymetrowe plasterki, które marynujemy w czosnku (2 ząbki) i pieprzu. Mięso przesmażamy na złoty kolor, zalewamy bulionem i dusimy, dodajemy słodką śmietankę i masło.

  3. Teraz dodajemy cukinię z cebulką i dalej gotujemy na małym ogniu.

  4. Na koniec wrzucamy pokrojoną pietruszkę i podajemy z ziemniaczkami lub bagietką:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń