Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica na kurkach

Przepis dnia 2009-08-14
Śniadania

Autor: szynszylka

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 964

Dodano: 10.08.2009

Odsłon: 35578

Gdy sezon na kurki grzechem byłoby nie zrobić takiej jajecznicy

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić z resztek runa leśnego. Większe kurki pokroić w drobną kostkę. Najlepiej jeśli mamy malutkie kurki wówczas dodajemy całe.

  2. Na patelni rozpuszczamy masło

  3. Do rozpuszczonego masła dodajemy kurki. przysmażamy na małym ogniu kilka minut aż odparuje sok który wycieknie z kurek

  4. Gdy kurki będą gotowe wbijamy jajka i solimy do smaku.

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaza 25 sierpnia 2011 W ten sposób "spreparowne" kurki możesz jeść "w obiegu zamkniętym" gratuluję.
Radzę poprawić punkt 2 na: 2. Na patelni umieść oczyszczone kurki i odparuj wodę w nich zawartą, gdy kurki nie będą parować (będą na suchej patelni) dodaj masło (gwarantuję, że samo się rozpuści). dalej postępuj jak w punkcie 3 i dalszych.
Szczere SMACZNEGO i gwarancja strawienia kurek.
Z pieczarkami możesz postępować podobnie, jednak nie wszystkie grzyby można poddawać tego rodzaju obróbce termicznej; powód - grzyby nieblaszkowe przywierają do patelni i nie można ich w podany wyżej sposób odparować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maciejkakor 28 września 2009 Ja smażę kurki z cebulą i dodaję pieprzu, bo grzyby to lubią , a ja lubię grzyby.

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulaa 28 września 2009 mniam mniam mniam:)) uwielbiam taką jajecznicę, ja dodaję jeszcze pieprzu, bo kurki + świeżo mielony pieprz to wg mnie najlepsze połączenie:)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 07 września 2009 Kocham tą potrawę przez 3 miesiące w roku!!! Mistrzostwo świata!!! A w czasie srogich zimowych poranków proponuję wrzucić kurki zamrożone (w całości) na rozgrzane masło...

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 04 września 2009 Raz mi koleżanka zaserwowała taką jajecznicę - niebo w gębie :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paula80 14 sierpnia 2009 Ochhhhh jak ja uwielbiam kurki!!! I jeszcze w takiej wersji!!!

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 14 sierpnia 2009 wyglada przepysznie i widac ze z dobrych jajek robiona, bo zoltko ma konkrenty kolor :) tez mam taki przepis i uwielbiam to danie, pozdrawiam,:)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń