Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane z boczkiem

Dania główne

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1449 Ocena: 33340

Dodano: 20.12.2013

Odsłon: 5010

:)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól ,pieprz
  • 300 g surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 50 g smalcu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć ,odcisnąć. Powstały sok odstawić by na dole osadził się krochmal. Sok delikatnie wylać ,pozostałą część dodać do ziemniaków. Wbić jajka ,wsypać mąkę ,doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę z solą ,wrzucać na wrzątek kluski kształtowane łyżką. Gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia na wierzch. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z boczkiem i cebulą.

    Na rozgrzaną patelnię wrzucić smalec ,kiedy się rozpuści dodać pokrojony w kostkę boczek. Po podsmażeniu boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę ,uprażyć. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panka 22 grudnia 2013 Jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów. Zabieram :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 21 grudnia 2013 z tym boczusiem to coś dla orłów...:):)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 21 grudnia 2013 Ja takie kluski robię np: z rolada śląską i czerwona kapusta zasmażaną. Są przepyszne:-)

Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 20 grudnia 2013 rowniez baardzo je lubię i do boczku podaje jeszcze jajecznice :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń