Do góry

Dania główne Przepis na:

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 30.08.2009

Odsłon: 19678

Wspaniałe, delikatne, lubiane nie tylko przez dzieci.

Składniki

  • ugotowane, zmielone ziemniaki, 0,5 kg
  • Mąka pszenna, 15 dkg (1 szklanka)
  • Jaja, 2
  • szczypta soli
  • śliwki węgierki do nadzienia, 4-8 (zależnie od wielkości)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki umyc, przepołowic, wyjąc pestki.

  2. Z podanych składników zagnieśc ciasto. Uformowac wałek i pokroic na 8 równych części. Następnie formowac z nich okrąkłe placki, włożyc śliwkę, zasklepic tak, by powstały kule.

  3. Knedle włożyc do gotującej, lekko osolonej wody i po wypłynięciu gotowac 10-15 minut. Gorące wykładac na talerze, posypac cukrem i cynamonem, polac śmietanką lub masłem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń