Do góry

Desery Przepis na:

Lody truskawkowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 14.05.2009

Odsłon: 5672

Prawdziwe, domowe lody bez dodatku chemii. Idealny deser na gorące dni.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Truskawki oczyścić, opłukać, 10 dag odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem, przetrzeć przez sito. 2) Schłodzoną kremówkę oraz białka ubić na sztywno

  2. Schłodzoną kremówkę oraz białka ubić na sztywno

  3. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, wanilię przekroić na pół, czubkiem noża wyjąć miąższ 4) Mus truskawkowy połączyć z kremówką, pianą ubitą z białek, dodać miąższ waniliowy oraz czekoladę, wszystko dokładnie wymieszać

  4. Tak przygotowaną masę wylać do metalowej miski, wstawić do zamrażalki na 4 godziny, co 20 minut mieszając łyżkę, następnie masę zamrażać jeszcze 2 godziny.

  5. Odłożone truskawki przekroić na pół, kiwi obrać pokroić w plasterki, ananasa dokładnie umyć i pokroić w cienkie pół plasterki. Z lodowej masy za pomocą łyżki do lodów formować kulki, ułożyć na miseczce, obłożyć owocami, polać sosem toffi, przybrać listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń