Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaronowa zapiekanka

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 29102

Pomysł na obiad

Składniki

  • 1 torebka (ok.50 dag) makaronu np. świderki, kolanka rurki
  • 3 strąki kolorowej papryki
  • 2 papryczki chili
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 młoda cukinia
  • 1 bakłażan
  • 20 dag pieczarek
  • 4 pomidory
  • 2 szklanki śmietany 12%
  • 3 jajka
  • l10 dag żółtego sera
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • Gałka muszkatołowa
  • sól lpieprz
  • tłuszcz do formy
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz. Pieczarki, por i chili pokrój w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. W garnku zagotuj posolony wrzątek. Wrzuć makaron. Ugotuj na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą. 2.Ser zetrzyj. Śmietanę wymieszaj z roztrzepanymi jajkami. Dodaj ser. Przypraw gałką muszkatołową. Warzywa i pieczarki smaż 5-6 minut na rozgrzanym oleju z masłem. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw roztartym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami, solą i pieprzem. 3.Formę posmaruj tłuszczem. Układaj na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewaj mieszanką śmietany, sera i jajek. Na wierzchu zapiekanki połóż pokrojone w plastry pomidory. Piecz około 30 min w temp. 180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń