Do góry

Desery Przepis na:

Marcinek

Desery

Autor: daniel9819

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 23

Dodano: 21.08.2009

Odsłon: 10099

pracochłonne, ale pyszne

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło ,1 szkl. cukru 1cuk.waniliowy utrzeć mikserem na gładką masę , dodawać po 1 jajku ,dalej ucierać.Do1 śmietany18% dodać sodę i zamieszać aby się wzburzyła, wlać do ciasta, dodać mąkę,zagnieść.Z ciasta wałkować cieniutkie placki na blaszkę 25na 45cm powinno wyjść ok 15 placków.Piec każdy oddzielnie 3-4min. w temp.190*C wystudzić.Jeden upieczony placek potarkować .[im cieńsze placki, tym więcej ich wyjdzie,a ciasto będzie jeszcze smaczniejsze].

  2. Krem:śmietanę3 po 30% i 2po 18% mocno schłodzić, ubić z cukrem i cuk.waniliowym aż zwiększy swoją objętość.Pod koniec ubijania dodać kwasek i ubijać do zgęstnienia.Smarować placki 3-4 łyżkami śmietany,układając jeden na drugi ,do wyczerpania składników.Wierzch ciasta posmarować śmietana i posypać potarkowanym plackiem.Nacisnąć ciasto z góry np.dużą deską do krojenia odstawić na 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agus32 26 sierpnia 2009 Tzn.że tą kwaśną smietanę 1szt dodajemy do ciasta a 2 szt 18% i 3szt 30% ubijamy.Mam dwie identyczne blaszki wiec będę piekła na zmianę.Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniel9819 26 sierpnia 2009 Placki nie będą się łamć,tylko po wyjęciu z piekarnika szybciutko trzeba je wyjmować i układać jeden na drugi.Co do śmietany pod koniec ubijania jak zacznie trochę gęstnieć dodajemy kwasek ,co bardziej ją zagęści ,nie musi być sztywna.Muszę tylko dodać sprostowanie :1śm 18% dodajemy do ciasta a pozostałe ubijamy ,zaraz to poprawię .pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 25 sierpnia 2009 Czy te placki nie będą się łamać?I czy obie śmietany po wymieszaniu ubiją się i będą sztywne bez utrwalaczy typu :żelatyna, śmietan fix?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń