Do góry

Przekąski Przepis na:

Męska zapiekanka z mięska ...

Przekąski

Autor: EwwRaa

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 646

Dodano: 11.01.2010

Odsłon: 39035

... i nie tylko!!! Choć troszkę pracochłonna,świetnie nadaje się dla początkujących kuchcików ;) Poza tym może być lunchem,kolacją,przystawką,a poprzedzona zupą - obiadem. Słowem - danie wszechstronne! ;)))

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poszatkować cebulę na cienkie półkrążki. W rondlu rozgrzać tłuszcz,zrumienić cebulę.

  2. Do rondla dodać mięso mielone,mocno doprawić i usmażyć dokładnie rozdrabniając.

  3. W tym czasie pokroić pieczarki,paprykę i ogórki w cieniutkie półplasterki. Poszatkować koperek. Dodać z kukurydzą do smażonego mięsa. Smażyć nadal,aż odparuje połowa płynu,który wycieknie z warzyw.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i ew. jeszcze doprawić - farsz powinien być bardzo pikantny,dość słony i wilgotny (złagodzi go bułka). Zestawić z ognia.

  4. Bułki zmoczyć pod bieżącą wodą,by w piecyku skórka nie stwardniała. Przekroić je wzdłuż i wydrążyć. Miąższ z trzech połówek drobno pokruszyć i dodać do farszu.

  5. Żółty ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,2/3 dodać do farszu,dokładnie wymieszać.

  6. Napełnić połówki bułek farszem,posypać resztą żółtego sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  7. Kiedy ser się stopi,a zapiekanki zrumienią,wyjmujemy je i od razu podajemy,najlepiej z sałatą i pomidorami.

  8. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 17 stycznia 2010 Dziękuję bardzo ;))) Fajnie dostać piąteczkę!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 13 stycznia 2010 swietny pomysl z ta bulka, przynajmniej sie nie rozpada i nie trzeba zapiekac w naczyniu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 12 stycznia 2010 :) :) :)
Gabriel13 - przepis mój,wykonanie moje,a "męska" bo jest tam sporo mięsa i porcje są naprawdę duże. Tylko moi "domowi" faceci są w stanie je pochłonąć w całości! Mnie się ta sztuka nie udała ;))) No i stwierdzili,że to żarełko typowo dla mężczyzn,nie dla "bab"...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gabriel13 11 stycznia 2010 a czemu ta zapiekanka nazywa się męska-pewnie dlatego że taka pracochłonna? pewnie przepis Twój a wykonanie Twojego Mena tak?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 11 stycznia 2010 Naprawdę chętnie spróbuje.Podoba mi się skład farszu.Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 11 stycznia 2010 meska czy nie sama bym jej zjadla;) pyyyyycha;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń