Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-03-2014
Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki na słodko z aromatycznym nadzieniem orzechowym to najlepszy sposób na skuteczne pokonanie głodu i poprawę nastroju.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1738
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 58
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1738
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 58
Składniki
Do miski wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju. Woda gazowana sprawi, że naleśniki są bardzo miękkie i puszyste. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, cukier biały i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby wyeliminować grudki. Najczęściej używamy w tym celu miksera, żeby ciasto było gładkie i jednolite.
Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy trochę oleju, aby naleśniki nie przywierały do niej powierzchni. Tutaj doskonale sprawdza się patent mojej Mamy - na małą miseczkę wlewam olej, w którym moczę kawałek gazy. Za pomocą widelca smaruję gazą patelnię. Dzięki temu rozprowadzam niewielką warstwę oleju na patelni. Ciasto naleśnikowe nie przywiera, a ja ograniczam do minimum ilość tłuszczu.
Nadzienie: orzechy włoskie oraz migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na drobny proszek. Zmiksowane orzechy łączymy z pozostałymi składnikami, tak, by powstało gęste nadzienie o rumowym aromacie.
Usmażone naleśniki przekładamy nadzieniem rumowo-orzechowym. Możemy polać je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!