Do góry

Desery Przepis na:

Placek Czeski

Desery

Autor: aisha20

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 149

Dodano: 06.07.2008

Odsłon: 9061

moje ulubione ciasto:) pychota

Składniki

  • na dole
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: 2 całe jajka ubić z 20dkg cukru pudru,, roztopić 7dkg margaryny z 2 łyżkami miodu,, 2 łyżki mleka, 0,5 kg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,, ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Przygotować blachę- wyłożyć pergamin i posmarować tłuszczem. Rozprowadzić ciasto i upiec (3 placki),, Masa: 0,5 l mleka i 5 łyżek grysiku - ugotować i ostudzić, 0,5 kostki masła, 0,5 kostki margaryny, 30 dkg cukru, cukier waniliowy,, Zmiksować masę. Pierwszy placek wysmarować dżemem, przykryć 2 plackiem, posmarować większością masy, położyć 3 placek i posmarować resztą masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 26 listopada 2009 To jest bardzo dobre ciasto, jedno z najbardziej ulubionych w moim domu, Naprawde trzeba uważać z pieczeniem, bo można je łatwo spalić. Ja delikatnie obrzynam boki upieczonych placków, i miażdże je wałkiem i posypuje wierzch ciasta. Polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aisha20 07 lipca 2008 placki piec w temp. 150 stopni, ok. 10 min. Trzeba obserwowac- bo to jest chwila, maja byc rumiane

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwiakrk 07 lipca 2008 około 20 minut w 180 stopniach
placek zwany również miodownikiem (nieco "bogatsza" wersja)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń