Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgiersku

Dania główne

Autor: ilona25

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 18.11.2009

Odsłon: 3735

są pyszne ,mój mąż wprost przepada za nimi

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto zetrzeć ziemniaki, cebulę (jedną zostawić do sosu) i czosnek(3 ząbki)(nie odsączać powstałej wody ! w razie konieczności dodać jajko lub dosypać mąki) na tarca ( ja używam maszynki do mięsa jest szybciej)

  2. dodać jajka ,mąkę i przyprawy zamieszać

  3. smażyć na mocno nagrzanej patelni

  4. obficie polać sosem

  5. sos : mięso cebulę i pieczarki pokroić w kostkę podsmarzyć na maśle

  6. przełożyć do garnka z wodą listkiem laurowym i zielem ang dusić pod przykryciem ok 0,5 h dla uzyskaniu najlepszego smaku

  7. dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki

  8. przyprawić

  9. dodać przecier pomidorowy i zasmażkę z mąki i wody(0,5 szkl.)

  10. chwilkę podgotować i podawać na podłużnych dużych talerzach można posypać natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń