Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane zapiekane z mozarellą

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20666

Dodano: 03.04.2009

Odsłon: 7158

Proste w przyrządzeniu, smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Idealne na lekką kolację...

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 pomidory
  • 1 gomułka sera mozarella
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, odstawić i po chwili zlać nagromadzony sok (nie mieszać, aby pozostała skrobia). Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osuszyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Na każdym placku układać plaster mozarelli, zapiekać kilka minut w nagrzanym i nastawionym na funkcję grill piekarniku. Przed podaniem posypać placki kostką pomidorową i udekorować gałązkami tymianku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń