Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie figowo-cytrynowym

Dania główne

Autor: hydrops

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 19

Dodano: 08.09.2008

Odsłon: 3105

Coś nie na codzień ale warto!

Składniki

  • polędwiczka wiepszowa średniej wielkości, 400g
  • cytryna, 1 sztuka
  • figi suszone, garść
  • śmietana słodka, 1/3 szklanki
  • sól pieprz,cukier ,waniliowy,, do smaku
  • maka ziemnaiczana, łyżeczka
  • Planta,masło
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poledwiczki umyc,oczyścić z błon pokroić na talarki ok 2 cm szerokości.Rozgrzać plante i smażyc poledwiczki do uzyskania lekkiego zrumieniania.Pod koniec smażenia dodać sól,pieprz i lyżke masła.W rondelku zagotować pokrojone figi,dodać otartą skórke z cytryny wycisąć sok.Podgotowac do miekkości figi dodajac troche cukru waniliowego.Mąke ziemniaczaną rozpuścic w 1/4 szklanki zimnej wody i niewielkimi porcjami dodawac do sosu tak aby uzyskać odpowiednia konsystencję.Podbić śmietanką.Ułożyc plastry polędwiczki po 1/4 obwodu białego talerza,polać sosem z figami.Podawać z gałką dobrze wytajonego ryżu. Mile widziana pasujaca do wszystkiego sałatka oraz lampka dobrego białego wina(półwytranego oczywiście)Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Netka34 09 marca 2011 a gdzie moj komentarz? to jeszcze raz:) jest to pyszne danie, ktore od dawna gotuje z jedna roznica: figi gotuje jak autor z cytryna i cukrem waniliowym, ale na koniec dolewam tylko smietanke 30%, bez zadnej maki ziemniaczanej, poniewaz do takich lekkich dan zawiesisty sos nie pasuje. Najpierw na talerz daje porce sosu z figami, na to ukladam poledwice i ewentualnie na nia klade czastki fig. W kazdym razie polecam to danie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń