Do góry

Przekąski Przepis na:

Pstrągi w liściach kapusty

Przepis dnia 2008-04-08
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 26.03.2008

Odsłon: 7719

Pomysł na obiad

Składniki

  • 4 sprawione pstrągi po około 30 dag każdy
  • mała, luźna główka kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 limonki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół (natka, kolendra, rozmaryn,szczypiorek)
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krok pierwszy Kapustę opłucz, oczyść z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do posolonego wrzątku. Następnie wyjmij, osącz, przestudź. Zdejmij conajmniej 8 największych liści. Z każdego liścia ostrożnie zetnij najgrubsze nerwy, uważając, aby nie przebić go na wylot. Liście posmaruj odrobiną miękkiego masła. - Krok drugi Pstrągi dokładnie opłucz z zewnątrz i od środka. Osusz papierowym ręcznikiem. Sparz limonki, cienko obierz ze skórki, a z miąższu wyciśnij sok. Sokiem skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut. W tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry. - Krok trzeci Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Obierz czosnek. Zobki pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi opanieruj w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na około 20 minut do lodówki. - Krok czwarty Następnie każdą z ryb ułóż na 2-3 liściach kapusty. Przykryj kawałkami masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 30 minut. Ewentualnie pstrągi w kapuście ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temp 200°C. Podaj z ziemnniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń