Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2846

Dodano: 05.01.2010

Odsłon: 19347

Bardzo smaczne i sycące danie :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, usmażyć. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nią pieczarki, posolić, popieprzyć i dusić, aż odparują.

  2. 50 g masła roztopić, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulkę i poczekać, aż się zeszkli. Dodać ryż i często mieszać do chwili, aż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlewamy wino, mieszając czekamy, aż odparuje.

  3. Teraz wlewamy szklankę bulionu, wrzucamy wcześniej przygotowane pieczarki i kurczaka oraz groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy przez około 20 minut, dolewając co jakiś czas po trochę pozostałego bulionu. Potrawę należy często mieszać. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym chilli.

  4. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Mieszamy dokładnie, trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu, potem przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń