Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka na różne okazje

Sałatki

Autor: wikol

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 17

Dodano: 24.10.2008

Odsłon: 4633

pyyyychooootkaaaa

Składniki

  • zielona sałata, 1 główka
  • rzodkiewka, 2 pęczki
  • szczypiorek, 2 pęczki
  • ostry żółty ser, 10 dag
  • wędzona ryba (makrela lub dorsz), 15 dag
  • sok z cytryny
  • majonez ( lub śmietana i płaska łyżeczka łagodnej musztardy), 4 łyżki (3 szklanki)
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółty ser kroimy w drobny makaronik.

  2. Sałatę rwiemy palcami na kawałki, układamy na dnie salaterki i skrapiamy cytryną.

  3. Na sałatę wykładamy pokrojony ser. Szczypiorek siekamy, połową posypujemy ser.

  4. Rzodkiewki kroimy w plasterki i wykładamy na szczypiorek. Na warstwie rzodkiewek układamy obraną ze skórki i ości rozdrobnioną rybę. Posypujemy szczypiorkiem. Przyprawiamy sałatę solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem polewamy majonezem lub śmietaną z musztardą ewentualnie olejem. Mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń