Do góry

Desery Przepis na:

SEKACZ W FORMIE

Desery

Autor: betaww

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 22

Dodano: 27.04.2009

Odsłon: 1928

UDAJE SĘKACZ ALE SMAKUJE JAK ON.DOŚC POSTY W WYKONANIU.

Składniki

  • Składniki
  • szklanka cukru pudru, 1 czubata
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • masło, 250 g
  • maka ziemniaczana, 100g
  • jajek, 7 sztuk
  • 16g cukru wanilinowego, 1op
  • masło do wysmarowania foremki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

  2. Dolewać roztopione przestudzpne maslo.

  3. Dodać pbrane.zmielone migdalyi przesiane obie mąki i utrzeć.

  4. Wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek

  5. Forme wysmarować masłem

  6. Na dno blaszki wlać cienką warstwe ciasta /tak by tylko przykryła dno/

  7. Piec 5 minut w temp.180

  8. za każdym razem gdy ciasto się upiecze na brązowo,wylać na nią kolejna warstwe.

  9. I tak do wyczepania ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiik 19 października 2010 Do sękacza jeszcze powinno się dodać :kieliszek spirytusu,sok z jednej cytryny, szczyptę gałki muszkatułowej no i migdały, jak jest w przepisie, bądź też olejek migdałowy.Podstawą do pieczenia sękacza jest piekarnik z funkcją góra-dół,bo inaczej spieczony spód gwarantowany ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 27 kwietnia 2009 przepraszam ,ale w ferworze pisania zapomniałam o migdałach. migdałow ma być 5 dkg

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń