Do góry

Desery Przepis na:

Sernik brzoskwiniowy

Desery

Autor: Kiniusia100

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 110

Dodano: 04.01.2010

Odsłon: 3488

Sernik długo zachowuje świeżość i jest wilgotny.

Składniki

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 7 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg twarogu
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń waniliowy (ugotować w 3/4 litra mleka, budyń ma wyjść rzadki)
  • 1 opakowanie przyprawy do sernika
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: 1 kostkę margaryny zmiksować z 3 łyżkami cukru, dodać 5 żółtek, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Powinna powstać kruszonka. 3/4 gotowej masy wyłożyć na blaszkę o wymiarach 35 x25 i podpiec przez 15 minut, a pozostałe ciasto przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.

  2. Masa serowa: utrzeć 1/2 kostki margaryny z 3/4 szklanki cukru, dodać 2 całe jajka. Połączyć masę z twarogiem i wystudzonym budyniem oraz przyprawą do sernika. Masę wyłoożyć na podpieczone ciasto i piec 90 minut w 180 stopni C.

  3. Na upieczony sernik wyłożyć odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie oraz pianę ubitą z 5 białek, szklanki cukru i 1 kiślu cytrynowego. Posypać resztą ciasta i piec jeszcze przez 30 minut w tej samej temperaturze. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń