Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
trochę pracochłonne,ale naprawdę dobre
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Składniki
Mąkę przesiać do miski,zrobić zagłębienie . Do środka wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Delikatnie wymieszać z odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 min.
Gdy rozczyn podwoi swą objętość,dodać 3 łyżki stopionego masła,cukier,jajka,sól,startą skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszać z resztą mąki.
Wyrobić luźne,gładkie,lśniące ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min. Ciasto powinno podwoić swą objętość.
Pozostałe masło stopić i wlać do prostokątnej szerokiej blaszki o wysokich bokach. Z ciasta odrywać niewielkie porcje,formować kule,obtaczać je w stopionym maśle i układać luźno obok siebie w tłuszczu na dnie blaszki. Odstawić aż trochę podrosną.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku,przez 30 min. Gorące posypać cukrem pudrem