Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z papryką i salami

Przepis dnia 2009-01-24
Dania główne

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 513

Dodano: 07.09.2008

Odsłon: 16716

Szybkie i pyszne spaghetti

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • duża cebula, 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • salami pokrojone w paski, 150 g
  • pomidory w puszce, 800 g
  • czerwona papryka, 2
  • makaron spaghetti, 400 g
  • białe wino (nie ma obowiązku :) ), 125 ml
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka (mielona)
  • świeża bazylia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oliwę z oliwek należy umieścić na dużej patelni, a następnie przyrumienić przez około 5 minut startą na grubym tarle cebulę z salami. Dodać posiekany czosnek, przez chwilę podsmażać, ale tak, żeby się nie przyrumienił. Dodać startą na grubym tarle paprykę i kontynuować przysmażanie przez kolejne 5 minut, czasami mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i wino, doprowadzić do szybkiego zagotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odkryć sos i gotować jeszcze do zgęstnienia. Na końcu doprawić bazylią, papryką, solą i pieprzem. Smacznego!

    Listopad 2008r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amela 19 maja 2009 No! Nareszcie jakiś przepis na potrawę włoską z głową: jest oliwa z oliwek i czosnek, nie ma śmietany, masła, oleju ani innych bzdur. Jedyna rzecz do której moglabym się przyczepić - całe ząbki czosnku należy na samym początku przysmażyć na oliwie, aż do zrumienienia, i je usunąć. Dalej według przepisu. Przysmażony czosnek na dobrej oliwie to jest BAZA bardzo wielu, wielu potraw włoskich.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń