Do góry

Dania główne Przepis na:

Sushi z pieczonym łososiem

Przepis dnia 2009-01-15
Dania główne

Autor: Ashira

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 664

Dodano: 02.09.2008

Odsłon: 10893

Nieco spolszczona wersja sushi ;)

Składniki

  • ryż długoziarnisty, 250g
  • ocet ryżowy, 2-3 łyżki
  • cukier, łyżka
  • ogórek świeży, ok.2
  • kapusta pekińska posiekana, garść
  • łosoś surowy, 220g
  • teryiaki sos
  • nori (płaty wodorostów), ok.5
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż przepłukujemy. Nastepnie zalewamy taką samą objętością wody co ryż i gotujemy 40min. Ugotowany przekładamy do dużej płaskiej miski i szybko acz delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Następnie polewamy mieszanką octu i cukru mieszamy i zostawiamy do zakwaszenia. Łososia polewamy sosem teryiaki zostawiamy na pol godziny do zamarynowania. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 10min w 180 st. w piekarniku. Ogórka kroimy na paseczki. Upieczonego łososia tak samo. Nori wykładamy ryżem, na srodku układamy ogórka, kapustę i pas z łososia. Zawijamy dość ciasno. Kroimy na porcje. Podajemy z sosem sojowym w miseczce (do maczania sushi). Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SzaryWilk 08 lipca 2013 To oczywiście nie jest sushi. Nawet nie stało koło sushi, ale jak zaserwuje się komuś kto się nie zna i prawdziwego sushi nie jadł i to tak się nie domyśli.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ashira 05 września 2008 ja kupilam w sklepie sieci Bomi, w kazdym wiekszym suprmarkecie mysle bez problemu;) za 10 listkow placilam okolo 14 zl

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń