Do góry

Przetwory Przepis na:

Szczaw w słoiczkach

Przetwory

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2847

Dodano: 18.10.2009

Odsłon: 11304

Dużo smaczniejsza alternatywa dla sklepowych koncentratów.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szczaw myjemy, usuwamy łodygi, osuszamy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy na nim szczaw do chwili aż ściemnieje. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 do 10 minut.

  2. Takie proste a pozwala się cieszyć smakiem zupy szczawiowej przez cały rok;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 09 kwietnia 2012 GLAZTER2007 ten sposób przechowywania szczawiu po mojej mamie odziedziczyłam i zapewniam, że zupka z takiego słoiczkowego szczawiu wychodzi równie pyszna jak w sezonie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 09 kwietnia 2012 Muszę spróbować ten sposób, ponieważ dotychczas robiłam go metodą mojej prababci i babci tzn. na zimno , zalewając po wierzchu zawartość każdego słoika łyżką lub dwiema wrzącego smalcu . Przechowywał się cudownie , smakuje wyśmienicie , jak świeży .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EWAM 20 sierpnia 2010 Robię tak samo i jest super. Niestety lata stracone nie do odrobienia. Szczawiową jem odpiero od roku - złe wspomnienia kulinarne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 24 stycznia 2010 Robię podobnie, tyle, że jeszcze szczaw mielę przez maszynkę. Niezastąpiony do szczawiowej z jakiem ;) Aż się głodna zrobiłam...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 28 października 2009 Taki szczaw jest bardzo dobry ,nie to co w sklepach.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń