Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cytrynowa

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 08.04.2008

Odsłon: 6034

Smaczna zupa cytrynowa.

Składniki

  • 1 sprawiona kura
  • pęczek włoszczyzny
  • 15 dag ryżu
  • 2 jajka
  • 3 cytryny
  • 2-3 listki laurowe
  • po 3-4 ziaren ziela angielskiego i czarnego
  • pieprzu
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka listków mięty
  • plasterki cytyny do dekoracji
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurę razem z przyprawami i obraną włoszczyzną włóż do garnka, zalej 1,5 l osolonej, zimnej wody. Gotuj na małym ogniu godzinę. Rosół przecedź przez gęste sitko, ponownie przelej do garnka. Wsyp ryż, ugotuj do miękkości. Zupę trzymaj na małym ogniu, aby cały czas była gorąca. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, połącz z żółtkami. Cytryny sparz, wyciśnij sok. (powinno go być ok. pół szklanki). Sok cytrynowy wlewaj stopniowo do ubitych jajek, cały czas mieszając. Przypraw pieprzem. Do masy jajeczno- cytrynowej wlej kilka łyżek gorącego bulionu. następnie masę wlej do garnka z gorącą zupą, energicznie wymieszaj. Zupę rozlej do kokilek lub miseczek. Każdą porcję udekoruj plasterkami cytryny i listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 15 marca 2012 grdej., ten żółty kolor prawdopodobnie był od kurkumy, bo jest to przyprawa, która daje kolor, a nie wpływa na smak
potrawy., a tak w ogóle zupa cytrynowa jest bardzo smaczna i wykwintna. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qrdej 17 czerwca 2009 Jadłam podobną zupę w restauracji ,tylko posypaną po wierzchu papryką(naprawdę pasuje) i z dodatkiem posiekanego kurczaka. Kolor miała intensywnie żółty, nie wiem od czego, bo ani curry ani innej przyprawy nie wyczułam, może był to barwnik spożywczy, ale smakowała wyśmienicie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń