Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ananasowe"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Składniki
Marchewki obierz, opłucz i osusz, a potem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Osącz plasterki z jednej puszki ananasa, pokrój je w kosteczkę.
W misce wymieszaj rozdrobnioną marchewkę i ananasa. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, płatki owsiane oraz kilka posiekanych migdałów. Na koniec dodaj olej oraz mus jabłkowy. Wszystkie ciasta starannie wymieszaj.
Tortownicę (26 cm) wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto. Piecz około 50 minut w temp. 180 st. Wyjmij, odstaw na godzinę, by ciasto ostygło.
Na krem zmiel 10 dag orzechów (najlepiej nerkowca). Do wysokiego naczynia wlej mleko kokosowe i 2 łyżki syropu ananasowego (z puszki). Dodaj orzechy oraz sok i skórkę z 2 limonek, zmiksuj całość na krem. Schłodź. Resztę ananasa pokrój w kostkę. Upraż na patelni z płatkami (lub wiórkami) kokosowymi. Ciasto posmaruj kremem. Udekoruj ananasem z płatkami kokosa.
16 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 430 kcal, cena 1,80 zł.
Tradycyjnie do wypieków, kremów i deserów wykorzystuje się wiórki kokosowe. Do ozdabiania warto jednak wypróbować płatki z wysuszonego miąższu kokosa. Są one bardziej aromatyczne, chrupiące i dekoracyjne.Źródło: Świat kobiety