Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze lekko ciepłe, nie ma sobie równych. Smak masła i cynamonu fantastycznie się uzupełnia i smakuje wybornie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 569
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 72
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 333
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 569
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 72
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 333
Składniki
W kubku rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Dokładnie rozmieszać i odstawić by drożdże urosły. Mąkę przesiać z solą do miski, dodać zaczyn, resztę mleka, cukier i jajka . Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione , letnie masło. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, "odgazować"- czyli ponownie krótko zarobić . Przełożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na długi prostokąt ( 50/ 15 cm) Posmarować łyżką masła , posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Zwinąć w harmonijkę. Przenieść do foremki ale ułożyć bokiem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Górę ciasta posmarować resztą roztopionego masła, posypać cukrem trzcinowym i delikatnie oprószyć cynamonem. Piec 45 minut w 180 stopni.